Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nova knjiga: Ana M. Zečević – Sklad reči i tona
Ana M. Zečević - Sklad reči i tona

Nova knjiga: Ana M. Zečević – Sklad reči i tona

Objavljena je knjiga teoretičarke muzike mr Ane M. Zečević „Sklad reči i tona – komparatističke studije i ogledi“.

Objavljujemo deo prikaza knjige „Sklad reči i tona“ dr Zlate Marjanović…

Ova knjiga je plod razmišljanjâ i proučavanja koja traju već dve decenije. U neraskidivo isprepletenim nitima poezije i muzike, autorka nalazi niz tema koje komparatističkom metodom izlaže u ogledima i studijama.

U svakom od njih Ana M. Zečević prezentuje umetničku potku po jednog odabranog poete, njegov život, profesionalna stremljenja, duh vremena i prostora u kojem živi i stvara, manje ili više skrivene želje, pretočene u reči u koje ovi velikani ugrađuju sebe same.

Često to autorka čini citirajući i dragocena mišljenja eminentnih stručanjaka, teoretičara književnosti, versologa, estetičara, književnika…Ana M. Zečević - Sklad reči i tona

Skladno povezujući sve navedeno, uvodi nas autorka u poetski svet književnika, pesnika, novinara, dramskog pisca i estetičara ranog srpskog romantizma Laze Kostića (1841-1910), pesnika i akademika Alekse Šantića (1868-1924), pesnika, pisca i političara Petra Kočića (1877-1916), srpskog pisca iz Like Vladana Desnice (1905-1967) i paštrovskog pesnika i revolucionara Stefana Mitrovića (1909-1985)…

Poezija jeste muzika

Usklađeno i vešto posredujući između poezije i muzike, Ana M. Zečević otkriva i vreme i način života, kao i suštinu stvaralaštva kompozitora Aleksandra Nisis-Morfidisa (1803-1878), Aksentija Maksimovića (1844-1873), Petra Konjovića (1883-1970), Miroljuba Aranđelović Rasinskog, Dejana Despića (1930), kao i kompozitora-amatera – Elmire Mujezinović, Teodore Pfajfer, i drugih koji u delima navedenih pesnika nalaze ishodište za svoja dela.

U knjizi se ne dovodi u pitanje primat teksta i/ili tona, već se polazi od činjenice da su muzičke forme neraskidivo vezane uz sadržaj, funkciju i strukturu poetskih tekstova.

Stoga autorka prati i analizira proces koji se odvija na tematskom, tonalnom i strukturalnom planu kompozicija navedenih kompozitora, a vođena je samo jednim kriterijumom, razrađivanjem niza kompleksnih slojeva u momentima kada se muzika sretne sa opusom poeta koje je odabrala…

Ana M. Zečeveć donekle čak i iskoračuje iz sveta muzike, pa se posvećuje i delima poput onih koje potpisuje još jedan Paštrović, Stefan Mitrović…

Kao što i priliči, istraživanja sklada reči i tona prate i notni zapisi i odabrani delovim pesama odabranih poeta, nezaoblizni u argumentaciji navedenog.

Tako je knjiga „Sklad reči i tona“ namenjena teoretičarima muzike, muzikolozima i etnomuzikolozima, podjednako kao i književnicima, takođe i širem krugu svih onih zainteresovanih za kulturnu baštinu ovih naših prostora.

Otuda je jasno da se autorka sasvim dobro snalazi u razigranom a skladnom duetu reči i tona, i da nam, insprisana snagom i lepotom tog njihovog sklada, otkriva u svojoj knjizi deo neiscrpnog i slovjevitog bogatstva poezije i muzike. Jer, čini se da je Ana M. Zečević odavno shvatila da poezija jeste muzika, i obrnuto. (danubeogradu.rs)