Naslovna » BG servis » Ovih dana u Beogradu: radovi, problemi s bukom, vodovod…

Ovih dana u Beogradu: radovi, problemi s bukom, vodovod…

U Beogradu su ovih dana u toku radovi u pojedinim ulicama u centru, a gradske vlasti najavljuju i nove promene koje se odnose na nazive ulica, buku u kafićima…

Buka i nepropisno parkiranje u Beogradu

Predstavnici stanara zgrada iz Cetinjske ulice najavili su protest zbog buke iz noćnih klubova koja ometa njihov svakodnevni život. Protestovaće i zbog nepropisnog parkiranja automobila na ulici tokom kasnih večernjih sati zbog čega ne mogu da priđu ulazima svojih zgrada.

Gradska vlada je najavila da će uskoro preduzeti kratkoročno ali i dugoročne mere da se reše ovi problemi ne samo u Cetinjskoj već i u celom gradu. Za početak, komunalna policija i saobraćajci pojačano će kontrolisati Cetinjsku i okolne ulice, a nadležne gradske inspekcije izvršiće vanredne kontrole nivoa buke u ugostiteljskim objektima.

Što se tiče dugoročnih mera, najavljene su izmene odluka kojima će se odrediti zone u kojima će jasno biti definisana kakva vrsta lokala može da se otvori u kom delu grada. To praktično znači da noćni lokali odnosno objekti u kojima nije dozvoljeno da rade posle 23 sata radnim danom i posle ponoći vikendom neće moći da se otvaraju u centru grada, kao ni u delovima grada koji su pretežno stambeni kako ne bi ometali uobičajeni život građana.

Biće određene zone u kojima je moguće otvarati ovakve objekte i to će biti delovi grada u kojima ne žive građani. Biće rešen na sličan način i problem buke sa splavova koja preko Save remeti život građana Starog grada i Savskog venca. Priprema se odluka koja zahteva da svi splavovi koji rade duže imaju potpunu zvučnu izolaciju.

Biće doneto još nekoliko novih propisa do septembra.

Izmene u saobraćaju

Do 16. maja u 4.00 biće zatvoren saobraćaj u Bulevaru kralja Aleksandra, od Gospodara Vučića do Ulice Velizara Kosanovića. Vozila javnog gradskog prevoza saobraćaju po izmenjenim trasama.

Do 22. maja, zatvoren je saobraćaj u Ulici vojvode Milenka, od Kneza Miloša do Sarajevske ulice zbog radova JKP „Beograd-put“ (faza 2). Zbog istih radova doći će i do zatvaranja saobraćaja u Šumatovačkoj, od Đerdapske do Bojanske ulice, do 2. juna.

Zbog radova JKP „Beogradske elektrane“ do 18. maja na snazi je posebna organizacija saobraćaja i zatvoren deo Knez Danilove ulice.

Prekidi u snabdevanju vodom u Zemunu

Od 17. do 20. maja u Zemunu će biti povremenih prekida u snabdevanju vodom i umanjen pritisak vode svakog dana od 6.00 do 14.00 u naseljima između Keja oslobođenja i Prvomajske ulice.

Ekipe „Beogradskog vodovoda i kanalizacije radiće na redovnom ispiranju vodovodne mreže. Info: 3606-606 i www.bvk.rs.

Ulice oslobodilaca Beograda

U gradskoj skupštini doneta je odluka da sovjetski heroji i oslobodioci Beograda maršal Fjodor Ivanovič Tolbuhin i general Vladimir Ivanovič Ždanov ponovo dobiju ulice u centru Beograda.

– Ni danas ne znamo imena svih srpskih žrtava u Jasenovcu ili u ratnim sukobima devedesetih. Osnivaču srpske države velikom županu Stefanu Nemanji podižemo spomenik na inicijativu premijera Vučića čak 817 godina posle smrti, a nemamo spomenik ni kralju Dragutinu, pod čijom vlašću je Beograd 1284. godine prvi put postao srpski. Nemamo ni spomenik kralju Petru Karađorđeviću, dok njegov sin kralj Aleksandar Karađorđević, koji je mučki ubijen 1934. godine u Marselju od ustaških terorista i ubica iz VMRO, nema ni spomenik ni ulicu u Beogradu?! Kada je u pitanju novija istorija, čekali smo čak 70 godina da Beograd dobije ulice generala Peke Dapčevića i Koče Popovića, koji su komandovali partizanskom vojskom koja je zajedno s Crvenom armijom oslobodila Beograd od nacističke okupacije 1944. godine. Njihovi sovjetski saborci maršal Tolbuhin i general Ždanov imali su drugačiju sudbinu. Decenijama se Beograd ponosio njihovim ulicama, da bi im one iznenada bile oduzete, na našu sramotu. Oni koji su odlučili da Tolbuhin i Ždanov nisu dostojni da ih se Beograd seća, nekoliko godina kasnije, pre posete tadašnjeg ruskog predsednika Medvedeva, promenili su stav i doneli su odluku da ova dva heroja ponovo dobiju ulice, ali u Ripnju i na Lazarevačkom drumu na Čukarici. Takvom odlukom pokazali su nepoštovanje prema našoj istoriji i nezahvalnost ne samo prema sovjetskim herojima nego i prema 940 pripadnika Crvene armije koji su dali živote oslobađajući Beograd. Svesni smo da postoji veoma mnogo značajnih ljudi prema kojima imamo obavezu da im odamo počast, kao što je, recimo, veliki prijatelj srpskog naroda američki predsednik Tomas Vudro Vilson. – kaže gradski menadžer Goran Vesić. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.