Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Parobrod: Pop & Jazz pijanisti – Ivan Aleksijević

Parobrod: Pop & Jazz pijanisti – Ivan Aleksijević

U utorak, 10. maja od 20.30, u UK Parobrod nastupiće Ivan Aleksijević u okviru ciklusa koncerata „Pop & Jazz pijanisti“.

– Kada se nešto desi jednom ili dva puta, može se posmatrati kao presedan. Naše subjektivno uverenje je da su koncerti Kornelija Kovača i Saše Loknera, nešto najbolje što se desilo u Parobrodu, za sve ove godine njegovog postojanja. Ako tome pridodamo i pretpremijeru – Matiju Dedića koji je otvorio klavir hol Arsena Dedića, onda ova muzička i koncertna edicija u našem gradu sa naslovom „Pop & Jazz pijanisti – edicija koncertne R’n’R klasike“, dakle u istoimenom holu i u pomenutom Parobrodu, nešto je, što je zapravo prestonička muzička antologija – najavljuju organizatori.

Pijanista Big benda Radio televizije Srbije, Ivan Aleksijević, poznatiji je u muzičkim i džez krugovima kao Pančevac.

U tom najvećem orkestarskom sastavu, čiji je standard postavio još Glen Miler, može biti samo jedan pijanista, a Ivan Aleksijević je prepoznatljivi izdanak koji sledi iza Bore Rokovića, Duška Gojkovića, Lale Kovačevića, Stjepka Guta, Miće Markovića, Miše Blama, Bubiše Simića. Za razliku od svih njih koji su svirali na drugim instrumentima, on je za klavirom.

Pančevac je verovatno uz Slobu Markovića, Vasila Hadžimanova, Bojana Zulfikarpašića i Vladu Maričića jedan od pet najznačajnijih naših jazz klavirskih instrumentalista, slično kao kad bi tako posmatrali Tatuma, Monka, Powela, Henkoka, Evansa… Čovek koji na klaviru prati jednako Duška Gojkovića ili Ramba Amadeusa…

I ovaj koncert koji će Pančevac održati sa prijateljima biće snimljen za vinil kompilaciju pop rok kola izdanja srpske nacionalne muzičke kulture. To će biti trajno nasleđe i dokument, za kulturu sećanja ko su bili naši najznačajniji muzičari današnjice.

Cena ulaznice je 500 RSD. (danubeogradu.rs)