Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Ponovo radi „okupirani“ bioskop Zvezda

Ponovo radi „okupirani“ bioskop Zvezda

Posle zimske pauze koja je trajala četiri meseca, ponovo radi bioskop Zvezda, a „okupatori“ su najavili novi koncept.

Bioskop Zvezda (Terazije 40) pokrenula je grupa entuzijasta koja se nada da će spor oko vlasništva nad objektom uskoro biti završen, objavio je „Blic„.

Iako je za godinu i po dana rada skoro 100.000 ljudi posetilo Zvezdu, njena budućnost još je neizvesna.

– Po poslednjoj informaciji koju imamo, spor koji se vodi sa Nikolom Đivanovićem, vlasnikom „Beograd filma“, trebalo bi da se završi do kraja godine. Ako država prisvoji zapuštene bioskope i stavi ih na licitaciju, uradićemo sve što je potrebno da Zvezdu zaista vratimo Beogradu i Beograđanima – kaže Vladimir Gvojić, jedan od pokretača okupacije bioskopa.

Do tada, bioskop će raditi, najavljuju „okupatori“. Oronula zgrada i dalje se čisti, neke prostorije treba okrečiti, ali glavni problem predstavlja hladna bioskopska sala.

– Uradili smo dosta, ali su nam ruke vezane kad su u pitanju veći radovi, najpre zbog finansija. Uspeli smo da skupimo nešto novca od donacija, koje ćemo u toku jeseni iskoristiti za ugradnju podnog grejanja u bioskopskoj sali, kako bi Zvezda sledeće zime mogla da radi – najavljuje Vladimir.

U novoj sezoni, koja je počela 20. aprila, posetioce očekuje izmenjeni repertoar čija tematika podseća na alternativne bioskope u Evropi i Americi.

– Otvorili smo sezonu najavom „Zvezda postaje Grindhaus“, što znači da ćemo puštati filmove koji imaju određenu tematiku, poput bioskopa koji su se 60-tih i 70-tih godina prošlog veka pojavili u Americi. U njima se gledaju vesterni, filmovi s Brus Lijem, klasici, špijunski filmovi B produkcije, a ne blokbasteri koji ostvaruju profit.

Zvezda: Akcije, mjuzikli i tinejdž filmovi

Program će biti podeljen na akcione filmove, mjuzikle, tinejdž i tzv. eksploatacijske koji obrađuju goruću temu u društvu. Repertoar će svake nedelje začiniti po jedan film koji će predlagati ugledni domaći reditelji.

U bioskopu i predstave i svirke

Izmenjenom repertoaru filmova se, po najavi organizatora, ove sezone priključuju i pozorišne predstave i svirke mladih umetnika, koje će se izvoditi u prostranom foajeu na drugom spratu iznad bioskopske sale.

Repertoar bioskopa Zvezda (kao i svih drugih beogradskih bioskopa) pogledajte OVDE.