Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Alisa iza ogledala
Alisa iza ogledala

U bioskopima: Alisa iza ogledala

Premijera drugog dela iz serijala Tima Bartona „Alisa iza ogledala“ biće održana u bioskopima Cineplexx.

U sredu, 25. maja od 19.00, fenomenalna glumačka ekipa ponovno će vas povesti u Zemlju čuda.

„Alisa iza ogledala“ je nova spektakularna pustolovina Tima Bartona koja ponovno okuplja zvezde – Džonija Depa, En Hatavej, Miju Vasikovsku i Helenu Bonam Karter. Ovog puta, priključuju im se i novi likovi koje igraju Ris Ajfans i Saša Baron Koen. Takođe, vraćaju se i Alen Rikman (poslednji film koji je snimio), Stiven Fraj, Majkl Šin, Timoti Spal, Barbara Vindzor, Pol Vajthaus i Met Vogel.

U ovom nastavku Alisa se vraća u Zemlju čuda kako bi spasila Ludog Šeširdžiju. Na svom putovanju, Alisa sreće Vreme, Crvenu kraljicu i ostale likove, a pitanje je hoće li imati vremena za čaj.

Originalni naslov i prevod na srpski: Alice Through the Looking Glass / Alisa iza ogledala. Početak prikazivanja filma: 26. maj 2016. Dužina trajanja filma: 108 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD, 2016. Žanr: avantura, fantazija. Uloge: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen. Reditelj: James Bobin.

Alisa iza ogledala – spektakularna avantura

Alisa Kingsli (Vasikovska) je provela poslednje tri godine živeći svoj san i ploveći morima kao kapetan svog broda. Kad se vrati u London, shvatiće da, iako se mnogo toga promenilo u njenom odsustvu, zastarela viđenja uloge žene u društvu i dalje vladaju i da više nije moguće da živi onako kako je zamislila.

Na prijemu kod lorda Askota, Alisu će preplaviti emocije i ona će izleteti sa zabave i ugledati Absolema (Alen Rikman). Kao plavi monarh leptir, Absolem će odvesti Alisu do magičnog ogledala kroz koje će moći da se vrati u fantastično carstvo Podzemlje. Tamo će se ponovo naći sa svojim prijateljima: Belim Zecom (Majkl Šin), mačkom Kezalom (Stiven Fraj), mišicom (Barbara Vindzor), Martovskim zecom (Pol Vajthaus), Nije Šija Nego Vratom (Met Lukas) i Ludim Šeširdžijom (Džoni Dep), koji, nažalost, više nije sav svoj.

Šeširdžija je izgubio svoju „veličinu“, pa će Mirana (En Hatavej) poslati Alisu da potraži Vreme (Saša Baron Koen). Čudnovato stvorenje koje je delom čovek, a delom sat, Vreme živi u praznini beskraja i poseduje Hronosferu, metalnu kuglu koja omogućava Alisi da se vrati u prošlost i spase Šeširdžijinu porodicu, čime bi, kako Bela kraljica veruje, spasila i Šeširdžiju.

Irazebet (Helena Bonam Karter), koju je sestra proterala iz Podzemlje, i dalje se nalazi u izgnanstvu gde se sprijateljila s Vremenom i planira da ukrade Hronosferu za sebe. Alisa se vraća u prošlost, susreće se s prijateljima i neprijateljima u različitom periodu njihovih života i kreće na opasnu trku preko Okeana Vremena ne bi li pobegla od Irazebet i Vremena i spasila Šeširdžiju… pre nego što vreme istekne.

Vraćanje u svet Podzemlje

Godinama su producenti „Alise u Zemlji čuda“ pričali o nastavku, i jedno su sigurno znali: film neće biti potpuna adaptacija Kerolove druge knjige. „Knjiga ‘Iza ogledala’ je gomila nasumičnih i bizarnih epizoda iz Kerolovog života koje nisu povezane“, kaže producentkinja Suzan Tod. „Pričali smo o tome šta bi tematski bilo zanimljivo i koju poruku želimo da priča prenese, ali prosto još nismo bili došli do toga.“

Linda Vulverton je radila na scenariju za nastavak Alise i uskoro je predala inteligentan scenario koji je nastavio avanture Kerolovih živahnih likova koje je ispunila maštom i osećanjima. Suzan Tod objašnjava: „Linda je napisala novu priču ispričanu kroz prizmu knjige o likovima i onome šta im se desilo od poslednjeg puta kad smo ih videli, kao i šta im se desilo u prošlosti, i svima se dopala.“

Dugogodišnji fan Kerolovog rada, Džoni Dep je bio zadovoljan kad je video s koliko poštovanja je Vulvertonova pristupila materijalu. „Redigovanje Luisa Kerola je gotovo nemoguće“, kaže Dep. „Morate mu pristupiti iz drugog ugla, ali ostati usredsređeni na izvor, što je Linda izvela genijalno.“

Alisa iza ogledala

Kad je došlo vreme za odabir reditelja za nastavak Alisine priče, producenti su znali da to mora biti neko poseban, jer je lestvica postavljena jako visoko s Timom Bartonom kao rediteljem prvog dela. „Svi su se složili da bi ton ovog novog filma trebalo da bude malo vedriji i smešniji“, kaže producent Džo Rot. „A Džejms Bobin je bio pravi čovek za to. On se razume u komediju, voli istoriju i inteligentan je, kreativan i tip osobe pored Uloga Tima Bartona u „Alisi iza ogledala“ bila je producentska.

On objašnjava: „Kao producent vi treba da podržavate reditelja kako god možete, ali ste i dalje jednako Bobin je oduvek bio zaintrigiran konceptom vremena i promenom prošlosti, što se savršeno uklopilo u koncept priče. „Alisa je uvek posmatrala prolazak vremena kao nešto loše, jer joj je vreme oduzelo oca dok je bila jako mala“, kaže Bobin. „U ovoj priči, ona će naučiti da joj vreme nije neprijatelj već je nešto što treba ceniti.“

„Džejms je stvarno genijalan“, kaže Mia Vasikovska. „On zaista obožava ovu priču i insistirao je na emotivnijoj povezanosti među likovima.“

Za ulogu Vremena, magičnog bića koje živi u dvorcu večnosti, Saša Baron Koen je svima bio prvi izbor. Vreme je čuvar Hronosfere, sjajne, metalne sfere koja se nalazi u prostoriji gde je Veliki Sat i pokreće sve vreme. Ako se odvoji od sata, Hronosfera omogućava osobi koja je poseduje da pređe Okean Vremena i da se vrati u prošlost.

Glumac je već radio s Bobinom, i kad je dobio scenario tačno je shvatio šta producenti pokušavaju da postignu i bio je spreman za taj kreativni izazov. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.