Naslovna » Izlasci » Izložbe » Zemunski salon karikature 2016: OI od antike do Brazila
Zemunski salon karikature 2016: Olimpijske igre od antike do Brazila
Nagrađeni rad Dušana Petričića

Zemunski salon karikature 2016: OI od antike do Brazila

U Galeriji „Stara kapetanija“ (Kej oslobođenja 8) 1. juna od 19.00 biće otvoren 21. Zemunski salon karikature.

Tema ovogodišnjeg salona je „Olimpijske igre od antike do Brazila“. Crtači iz 77 zemalja sa svih kontinenata poslali su svoje radove, a žiri je izabrao najbolje za izložbu i katalog i proglasio pobednike.

Članovi žirija su Branko Najhold, osnivač Salona, Nikolaos Nikas, direktor „Grikartun“ iz Grčke, Zoltan Faust, umetnički fotograf iz Mađarske i dva zemunska sportska asa – kanuista Mirko Nišović, osvajač zlatne olimpijske medalje 1984. godine u Los Anđelesu i atletičar Janoš Hegediš, učesnik Olimpijskih igara 1976. godine u Montrealu.

Nagrade su dodeljene Dušanu Petričiću iz Srbije (prva), Polu Lersu iz Luksemburga (druga) i Danijelu Bošaru iz Švajcarske (treća). Nagrade učesnicima biće uručene na svečanom otvaranju Salona.

Pored smešne strane sporta, karikaturisti su prezentovali i negativne aspekte koji opterećuju današnji vrhunski sport, pre svega doping i podmićivanje u sportskim takmičenjima.

Ukazivanjem na te fenomene sporta, karikaturisti su se pokazali odgovornim kritičarima negativnih pojava koje bacaju loše svetlo na sport i sasvim odudaraju od prvobitne ideje osnivača modernih olimpijskih igara barona Pjera de Kubertena.

Zemunski salon karikature biće otvoren do 12. juna.

Pokrovitelj je Opština Zemun.

Zemunski salon karikature – 20 godina

Zemunski međunarodni salon karikature osnovan je gotovo slučajno, spletom nekoliko okolnosti. Posle mnogih knjiga posvećenih istoriji Zemuna, Branko Najhold
je 1996. godine napisao i objavio i knjigu „Zemunska škola karikature“, o najboljim karikaturistima iz ovog grada, koji su ujedno bili i među najistaknutijim predstavnicima jugoslovenske karikature.

Knjiga je izazvala veliku pažnju javnosti već posle prvog predstavljanja – na konferenciji za štampu 19. marta 1996. godine, a na promociji 30. maja 1996. godine okupila je oko 600 zainteresovanih građana koji su pokazali da njihov grad nije slučajno jedan od centara svetske karikature.

Na promociji je otvorena i izložba radova svih zemunskih autora koji su se u knjizi našli, a dodeljena je i jedna nagrada – za „najzemunskiju karikaturu“ iako izložba nije imala takmičarski karakter. Izložba je nazvana Zemunski salon karikature, mada organizator – zemunsko izdavačko preduzeće „Trag“ (vlasnik Branko Najhold) – nije imao većih ambicija.

Uspeh monografije „Zemunska škola karikature“, sjajna promocija i stotine Zemunaca koji su jasno pokazali interes za ovu umetničku oblast potakli su, međutim, zaposlene u izdavačkoj kući „Trag“ – Branka Najholda i njegovu saradnicu Julijanu Živković – da institucionaliziju salon kao manifestaciju, pa je 19. septembra 1996.godine osnovan Zemunski međunarodni salon karikature.

Salon je već krajem 1996. godine raspisao svoj drugi konkurs – prvi međunarodni, koji je doživeo pun uspeh i vrlo brzo svrstao zemunsku manifestaciju među najveće i najznačajnije u svetu. (danubeogradu.rs)