Naslovna » Izlasci » Izložbe » Zenit i zenitizam: Traži se čovek
O3one: Zenit i zenitizam - Traži se čovek

Zenit i zenitizam: Traži se čovek

Izložba posvećena časopisu Zenit i zenitizmu, „Traži se čovek“ biće otvorena 19. maja od 20.30 u O3one galeriji.

Zenit, međunarodni časopis za novu umetnost i novog čoveka, od osnivanja februara 1921. godine u Zagrebu izazivao je na domaćoj sceni oštre polemike i velike kritike, dok je u svetu bio brzo prihvaćen kao jedan od najradikalnijih avangardnih glasila.

Na izložbi „Traži se čovek“ upoznaćete se sa osnovnim idejama zenitizma – avangardnog, levičarskog pokreta formiranog u okviru časopisa Zenit, sa njegovim pokretačem Ljubomirom Micićem i sa jednim od najaktivnijih saradnika Brankom Ve Poljanskim.

Kroz Zenit su se prelamale ideje i forme ekspresionizma, kubizma i dadaizma, futurizma, ruske avangarde, posebno konstruktivizma, Bauhausa i socijalne uloge stvaralaštva.

Stručno vođenje kroz izložbu priprediće autori izložbe Stevan Vuković, Irina Subotić i Slobodan Mijušković, subotom od 12.30 (21. i 28. maj i 4. jun).

Za vreme trajanja Izložbe, biće organizovano i više propratnih događaja.

Zenit – šta, kako, zašto…

Šta znači Barbarogenije? Kako je zamišljena „balkanizacija Evrope“? Zašto je Micić pisao manifeste o Varvarima duha? Kakva je kritika upućena „ostareloj Evropi“ kroz ideju Antievrope? Kako su se zamisli nove umetnosti spajale s dostignućima nauke i tehnike – s telegrafom, aeroplanom, Teslinim otkrićima i Ajnštajnovom teorijom relativiteta? Zašto je Zenit sudski zabranjen u Beogradu decembra 1926, kada je izašao poslednji 43. broj?

Odgovore na ova pitanja možete saznati u galeriji O3one do 8. juna. (danubeogradu.rs)

O3one: Zenit i zenitizam - Traži se čovek