Naslovna » Izlasci » Festivali » 5. Beogradski festival evropske književnosti
5. Beogradski festival evropske književnosti - 38 svedoka
5. Beogradski festival evropske književnosti - 38 svedoka

5. Beogradski festival evropske književnosti

Od 21. do 24. juna u Domu omladine Beograda biće održan 5. Beogradski festival evropske književnosti.

Izdavačka kuća Arhipelag organizovaće multimedijalni književni program koji sadrži sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive „Književnost na filmu“, panel o savremenoj kulturi „Nastanak tabloidnog čoveka“, kao i izložbu grafika Ivane Ristić „S jeseni, kada počnu vetrovi“, po motivima priča Danila Kiša iz knjige „Rani jadi“.

Ključni cilj festivala jeste da predstavi najvažnija dela i najvažnije pisce savremene srpske i evropske književnosti, ali i da pokaže kako je vrhunskoj književnosti potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 5. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve“.

Čitanja i panel

Glavna književna zvezda manifestacije je veliki izraelski i svetski pisac David Grosman, autor slavnih romana „Vidi pod: Ljubav“, „Do kraja zemlje“ i „Izvan vremena“.

Među piscima koji učestvuju u programu „Na sceni“, nalaze se i Zoran Ferić, Kristijan Eker, Rej Robertson, Barbi Marković, Milisav Savić i Duško Novaković.

Drugog dana festivala publika će moći da prati panel „Nastanak tabloidnog čoveka“. Ivana Spasić, Ivan Milenković i Teofil Pančić će u razgovoru s moderatorkom Marijom Nenezić raspravljati o uzorcima marginalizacije kulture i oblikovanja figure tabloidnog čoveka kao jedne od ključnih figura savremenog društva.

Retrospektiva savremenih filmova

Poseban deo predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti.

U okviru retrospektive „Književnost na filmu“ biće prikazana po jedan domaći, italijanski, nemački i francuski film. To su filmovi „Rudarska opera“ Olega Novkovića (po scenariju Milene Marković), „Svila Fransoe Žirara“ (po istoimenom romanu Alesandra Barika), „38 svedoka“ Lukasa Belvoe (po istoimenom romanu Didijea Dekoena) i „On je opet tu“ Davida Vnenta (po istoimenom romanu Timura Vermesa).

Književnost kroz različite forme

Na ovom festivalu već treću godinu gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd, a Festival sarađuje i sa Italijanskim institutom za kulturu i Francuskim institutom za kulturu.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Pozivajući čitaoce na avanturu i otkriće, organizator želi da pokaže da je književnost ne samo iskustvo dugog trajanja, već i deo svakodnevnog iskustva, radost čitanja i radost avanture i otkrića. Književnost je sposobna da progovori u novim medijima jednako kao i u onim koji su već nezamislivi bez književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana od 19.00 i od 20.00 su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a od 21.00 je besplatna projekcija filma. (danubeogradu.rs)

5. Beogradski festival evropske književnosti – program

Utorak, 21. jun
19.00… Otvaranje Festivala i otvaranje izložbe grafika: Ivana Ristić „S jeseni, kada počnu vetrovi“
20.00… Na sceni: Zoran Ferić
21.00… Književnost na filmu: Lukas Belvoa – „38 svedoka“

Sreda, 22. jun
19.00… Panel: Nastanak tabloidnog čoveka – marginalizacija kulture
20.00… Na sceni: Kristijan Eker
21.00… Književnost na filmu: Oleg Novković – „Rudarska opera“

Četvrtak, 23. jun
19.00… Na sceni: Barbi Marković
20.00… Na sceni: David Grosman
21.00… Književnost na filmu: David Vnent – „On je opet tu“

Petak, 24. jun
19.00… Na sceni: Rej Robertson
20.00… Na sceni: Milisav Savić i Duško Novaković
21.00… Književnost na filmu: Fransoa Žirar – „Svila“

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.