Naslovna » BG servis » Beograd u četvrtak slavi svoju slavu Spasovdan
Spasovdan

Beograd u četvrtak slavi svoju slavu Spasovdan

Grad Beograd će liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama u četvrtak obeležiti svoju slavu – Vaznesenje gospodnje, poznatiju u narodu kao Spasovdan.

Ovogodišnji domaćin slave je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, koji je i pozvao sugrađane da se okupe i na gradskim ulicama proslave zajednički praznik.

Krsna slava Beograda obeležava se od trenutka kada je naš grad postao prestonica Srbije. Ustoličenjem Beograda kao srpske prestonice izabrana je i krsna slava Spasovdan, koju vekovima obeležavamo.

– Kao što je Beograd kroz istoriju imao svoje turbulencije i probleme, ponovo se rađao iz pepela, tako je i gradska slava delila sudbinu i patnju našeg grada. Ono što je karakteristika i poruka naše krsne slave jeste da nada nikada ne umire, da su nada i budućnost nešto čemu svi težimo. To je moto naše slave i zato je veliko zadovoljstvo da u četvrtak, kada kreće litija, pozovemo sve Beograđane da se pridruže jer ovo je naš zajednički praznik koji ne poznaje etničke i verske razlike. Ovaj praznik bi trebalo da šalje poruku i u isto vreme da podseti na sve ono što se dešavalo u prošlosti – rekao je Milosavljević.

On se potom osvrnuo na burnu istoriju obeležavanja Spasovdana i dane kada je slava bila zabranjena, potisnuta pod uticajem okupatora, ali i zbog različitih društveno-sistemskih promena i uređenja kroz koje su naša država i grad prolazili.

– Krsna slava Beograda je ponovo uspostavljena 1992. godine i krenulo se, tada skromno, a onda iz godine u godinu sa sve masovnijim obeležavanjem slave. Svaka godina imala je svoju poruku i svaki domaćin slave je dao lični pečat ovom prazniku, a meni je ove godine pripala ta čast i dužnost, pa se nadam se da ćemo uz sve pripreme koje sa Srpskom pravoslavnom crkvom imamo, zaista na najbolji mogući način organizovati i proslaviti ovaj dan – istakao je Milosavljević.

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Isusu Hristu. Spada u pokretne praznike, praznuje se uvek u četvrtak, četrdeset dana posle Uskrsa, a deset dana pre Duhova.

Izmene u saobraćaju za Spasovdan

U četvrtak, će od 11.00 do 14.00 biće zatvorene određene deonice centralnih gradskih ulica. Litija će se formirati u Ulici admirala Geprata, potom će se kretati Ulicom kneza Miloša, Kralja Milana do Terazija.

Učesnici će zatim proći Knez Mihailovom, Ulicom kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, do Ulice kraljice Natalije, posle čega se litija vraća u Vaznesenjsku crku.

Pomenute ulice će po prolasku litije biti ponovo otvarane za saobraćaj. Kada je u pitanju parkiranje, za vreme prolaska litije od 10.00 do 14.00, biće privremeno ukinuto taksi stajalište u Kolarčevoj na Terazijama, a biće zabranjeno parkiranje u Admirala Geprata, na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša, i u Dobrinskoj, od Kraljice Natalije do Admirala Geprata.

Upućen je apel korisnicima privremenih objekata, posebno u Knez Mihailovoj ulici, da u to vreme uklone svoje montažne objekte, kao i da građani ne parkiraju svoje automobile na trasi litije. (Beoinfo)