Naslovna » Izlasci » Film » Bioskopska premijera filma „U potrazi za snom“
U potrazi za snom

Bioskopska premijera filma „U potrazi za snom“

Film Mladena Mitrovića „U potrazi za snom“ premijerno će biti emitovan u Akademiji 28 (Nemanjina 28), 1. jula od 20.00.

Najveće regionalno multietničko ostvarenje, dokumentarna priča „U potrazi za snom“, pored ministarstava kulture tri države (Srbije, BiH i Hrvatske), jedan je od milenijumskih projekata koji je podržao UNESCO.

Film koji je sniman više od pet godina, na četiri kontinenta i u čak 12 država (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD), svetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Sarajevo Film festivalu gde je osvojio nagradu publike, da bi u maju ove godine, pred prepunom dvoranom Sava centra svečano otvorio Međunarodni festival dokumentarnog filma u Beogradu – BELDOCS.

U potrazi za snom – i plač i smeh

„U potrazi za snom“, koji važi za najemotivniji dokumentarno-filmski povratak „kući“, autobiografska je odiseja Mladena Mitrovića uz koju se publika smeje i plače u isto vreme.

Priča počinje za vreme cunamija u Tokiju kada reditelj Mladen Mitrović stupa u kontakt sa kompozitorkom muzike za svoj prvi igrani film „Haustorce“ (1987), legendarnom Jadrankom Stojaković. Ubzo posle toga odlazi na proslavu mature u svoj rodni grad – Sarajevo, u kome će sasvim slučajno sresti jednog od jedanaest nekadašnjih glumaca iz svog filma. Tada odlučuje da krene na put dug 50.000 km i pronađe ostale učesnike filma; nekadašnje desetogodišnjake različitih nacionalnosti, učenike sarajevske osnovne škole „Bratsvo i jedinstvo“.

Film je pored BELDOCS-a i sarajevskog filmskog festivala, prikazan još i na festivalima u Parizu, Zagrebu – Zagrebdox 2016, Hagu – Eastern Neighbours Film Festival, kao i na 25. Festivalu evropskog filma u Keniji.

Po rečima autora, „U potrazi za snom“ mogao bi da bude ozbiljan kandidat da Srbiji donese Oskara 2017. godine.

Ulaznice za bioskopsku premijeru filma „U potrazi za snom“ mogu se kupiti na blagajni Akademije 28 po ceni od 300 RSD. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.