Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Četiri izvođenja izraelskog sastava Gulaza u Srbiji

Četiri izvođenja izraelskog sastava Gulaza u Srbiji

Izraelski sastav Gulaza, koji kombinuje muziku jemenskih Jevreja i afričke ritmove, po prvi put je na balkanskoj turneji, a u Srbiji će održati četiri koncerta.

Ovaj jedinstveni ansambl, u okviru nekih od najznačajnijih muzičkih festivala kod nas, održaće četiri koncerta – u Beogradu, Subotici i Novom Sadu.

Muzika Gulaze predstavlja prirodnu evoluciju muzike jemenskih Jevreja. Mistični tekstovi koji su se vekovima prenosili sa majki na ćerke, u izvođenju ovog mladog sastava dobili su savremeno tumačenje i specifičnu instrumentalizaciju. Kombinacija tradicionalnih saharskih žičanih instrumenata, perkusija, violončela i akustične gitare, a ponajviše činjenica da ove pesme prvi put u istoriji čujemo u interpretaciji muškog vokala, vodi nas u do sada nepoznat, vrlo specifičan muzički ambijent. Njihove jedinstvene kompozicije često asociraju na strast, molitvu, mistične plesove, ljubav i žudnju za slobodom.

Gulaza otkriva fascinantni svet jemenskih žena

Ideja za ansambl Gulaza nastala je udruživanjem dvojice muzičara – Igala Mizrahija i Bena Ajalona koji su spojili tradicionalne jemenske pesame i zvuke afričkog ngonija (n’goni). Igal – čiji je otac jemenskog, a majka marokanskog porekla – još se u ranom detinjstvu upoznao s fascinantnim svetom jemenskih žena i vremenom se ozbiljno posvetio proučavanju tradicionalnih melodija i tekstova u kojima se opisuje marginalizovan položaj žena u jemenskom društvu.

Ove pesme su dugo bile skrivane i prenosile su se isključivo usmenim predanjem. Sa druge strane Ben, koji se bavio proučavanjem afričke kulture i studirao u Zapadnoj Africi, prepoznao je duboke veze između dveju kultura i pridružio se Igalu.

Polazište kreativnog procesa ovih muzičara bilo je pod snažnim uticajima jevrejske tradicije donete iz Jemena, gde je bila prisutna samo vokalna muzika, dok je korišćenje instrumenata prilikom službi u svetom hramu bilo strogo zabranjeno.

No, vremenom su osetili potrebu da njihova muzika bude pristupačnija i univerzalnija, što je dovelo do proširenja sastava. Gitarista Ijan Ajlon, koji se specijalizovao za južnoafrički folkor, ali i džez i klasiku, pridružio se duu i uneo harmonski aspekat u već postojeću vezu između Igalovog glasa i Benovih „ngoni“ ritmova. Hila Epštajn je svojim instrumentom – violončelom unela i elemente klasične muzike u ansambl, pojačavajući liniju pratnje, ali i bogateći muziku Gulaze toplinom i nežnošću. (danubeogradu.rs)

Koncerti u Srbiji

Nedelja, 12. jun (20.30)… Beograd, Mikser festival (Glavni stejdž u Depo magacinu, Travnička 3)
Utorak, 14. jun (20.00)… Novi Sad (Sinagoga, Jevrejska 9)
Subota, 18. jun (20.00)… Beograd, Ethno Fusion Fest (Dvorište beogradske sinagoge, Maršala Birijuzova 19)
Utorak, 21. jun (20.00)… Subotica, Etnofest (Dvorište Muzičke škole u Subotici)