Svetski dan muzike
Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Danas je Svetski dan muzike, 21. jun

Danas je Svetski dan muzike, 21. jun

Svetski dan muzike obeležava se prvog dana leta zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture, Žaku Langu.

Predložio je da se najduži dan u godini, 21. jun, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara. U stvari, Lang je usavršio ideju američkog muzičara Džoela Koena koji je radio u Francuskoj. Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska. Danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja među kojima i Srbija.

Ove godine širom Srbije biće obeležen ovaj dan, iako zbog loših vremenskih uslova postoji šansa da neki događaji budu otkazani.

Svetski dan muzike u Beogradu

»»» Dečja filharmonija održaće koncert kod fontane u Tašmajdanskom parku, od 18.00. Kao solista orkestra nastupiće violinistkinja Katarina Mrvić – višestruki laureat Republičkog takmičenja u violini i violi, pobednica Festivala muzičkih škola Srbije i Smotre talenata u Sremskim Karlovcima. Dirigent je Vera Ilić. Na repertoaru će se naći prepoznatljiva muzika velikih filmskih hitova: „Lovac na jelene“, „Ratovi zvezda“, „Roki“, „Pirati sa Kariba“, „Igra prestola“ i druge čuvene kompozicije u aranžmanu Igora Ivića.

»»» Akademski hor „Obilić“ i AKUD Univerziteta u Beogradu „Branko Krsmanović“ održaće celovečernji koncert na letnjoj sceni Beogradske tvrđave pod nazivom „Duga zlatna nit“. Na repertoaru će se naći dela popularne muzike kako stranih tako i domaćih autora. Publika će imati priliku da uživa u besmrtnim hitovima raznovrsnih pop i rok sastava, i da se priseti mnogih harmonija koje su obeležile domaću popularnu scenu. Ulaz je slobodan.

»»» Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ obeležiće Svetski dan muzike koncertom „Jubileji“. U svečanoj sali Doma Vojske od 20.00 ansamblu gostuje Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“.

»»» Na Svetski dan muzike u Paviljonu „Cvijete Zuzorić“ od 18.00, učenici Škole za muzičke talente u Ćupriji otvoriće manifestaciju Kalemegdanski sutoni koja će trajati do 5. avgusta.

»»» Kao i svake godine, Kulturni centar Beograda se pridružuje proslavi Svetskog dana muzike koncertima Beogradskog duvačkog orkestra (18.00) i Hora Dečijeg kulturnog centra (19.00). Kod fontana ispred KCB-a čuće se muzika iz filmova „Metropolis“, „Priča sa zapadne strane“, „007“, „Holivud“, „Ljubav i moda“, „Meri Popins“, „Ko to tamo peva“…

»»» Obrade velikih svetskih i ex Yu rock hitova sviraće Nezaposlena gamad u okviru ciklusa „Koncerti na Zidiću“ ispred Doma omladine Beograda, večeras od 20.00.

»»» U Art bioskopu Kolarac takođe će biti obeležen Svetski dan muzike. Film Stefani Argerič „Bloody Daughter“ intimni je portret čuvene pijanistkinje Marte Argerič. Ovaj dokumentarac biće prikazan od 21.00 u Velikoj dvorani, a cena ulaznice je 250 RSD.

»»» Aviv Park na Zvezdari organizuje koncert na otvorenom učenika i profesora Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“. Ulaz na koncert je slobodan. Program koncerta koji počinje u 18.00 primeren je otvorenom ambijentu, poput otvorenih scena koje za izvođenje klasične muzike postoje u svim većim evropskim gradovima, na trgovima i tržnim centrima. Dečiji hor će otpevati i prelepe numere Stanislava Biničkog „Noćas nisu sjale“ i Petra Ljondeva „Ergen deda“, kao i mnoge druge…

»»» Simfonijski orkestar RTS, predvođen maestrom Bojanom Suđićem, održaće koncert u Sava centru danas od 20.00 povodom Svetskog dana muzike. Na programu će biti muzičke numere iz svetskih filmskih hitova „Letopisi Narnije“, „Hari Poter“, „Gospodar prstenova“ i „Pirati sa Kariba“. Cene ulaznica za koncert „Filmska čarolija“ su 1000, 1200 i 1500 RSD.

»»» Dan posle Svetskog dana muzike, 22. juna od 20.00, Gradski hor će nastupiti u KC Grad (Braće Krsmanović 4) i izvesti popularna muzička dela kao i muziku klasičnih kompozitora sa nizom stranih i domaćih autora. Ovom prilikom hor će pevati i gospel kompozicije, a jedan od specijalnih gostiju na nastupu hora biće solo vokal sa jazz odseka MŠ „Stanković“, Mara Miletić. Na programu su dela Mocarta, Milera, bendova Eurythmics, Obojeni program, Idoli, zatim Mokranjca, Baha, Sokolova, Lua Rida i drugih. (danubeogradu.rs)