Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dom Jevrema Grujića: Kraj prve sezone ovog vikenda

Dom Jevrema Grujića: Kraj prve sezone ovog vikenda

Muzej istorije, umetnosti i diplomatije – Dom Jevrema Grujića (Svetogorska 17) obeležiće kraj prve sezone rada atraktivnim programom ovog vikenda.

U petak, 1. jula od 16.00 do ponoći, i u subotu i nedelju od 11.00 do 16.00, posetioci će imati prilike da još jednom vide najposećeniju izložbu u ovogodišnjoj Noći muzeja, a koja je posvećena jednoj od najlepših srpskih vladarki kraljici Nataliji Obrenović.

Zbog velikog interesovanja, pored portreta kraljice Natalije, poznatijeg kao „srpska Mona Liza“ čuvenog slikara Steve Todorovića, biće izložena i bogata zbirka kraljičinih ličnih predmeta i poklona, koje su članovi ove porodice dobijali od nje – predmete od kristala, bronze, svile, čipke, zlata i srebra. Ovo će biti prilika da svi posetioci još jednom probaju omiljenu čokoladnu tortu kraljice Natalije, napravljenu po originalnom receptu iz 1885. godine.

Samo za ovu priliku, biće izložena i slika „Seoba Srba“ po Paji Jovanoviću, prva verzija čuvene slike, koja se čuva u Narodnom muzeju u Pančevu.

Ova verzija slike prenosi nam prvobitnu ideju autora da prikaže pripadnike crkvene hijerarhije, ratnike i običan narod u zbegu sa stokom. Međutim, ova verzija se nije dopala naručiocu, patrijarhu Georgiju Brankoviću, koji je naručio od umetnika povodom Milenijumske izložbe 1896. godine, pa je umesto nje na izložbu otišao „Vršački triptih“.

Slika nam autentično svedoči o jednom presudnom istorijskom događaju, kao i istorijskom trenutku u kome je delo nastalo, te se stoga smatra i nacionalnom ikonom.

Pored umetničkih znamenitosti, posetioci će biti u prilici da zaigraju uz lude šezdesete u Prvoj diskoteci na Balkanu, osnovanoj davne 1967. godine, baš u podrumu kuće u Svetogorskoj 17.

Muzej će biti otvoren u petak od 16.00 do ponoći, kada će raditi i diskoteka.

Posle vikenda uslediće letnja pauza tokom jula i avgusta. Dom Jevrema Grujića će ponovo biti otvoren u septembru. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.