Naslovna » Izlasci » Festivali » Ethno Fusion Fest, 18. i 19. juna

Ethno Fusion Fest, 18. i 19. juna

Dvorište beogradske sinagoge mesto je gde se u subotu i nedelju, 18. i 19. juna, održava sedmi beogradski Ethno Fusion Fest.

Nastupiće muzičari različitih kultura i porekla a, kao i prethodnih godina, posebnu lepotu doživljaju obezbediće ambijent bašte bogomolje Sukat Šalom (Koliba mira), jedine sinagoge u Beogradu.

Sinagoga se nalazi u ulici Maršala Birjuzova 19, ulaz je besplatan, a karte za 19. jun treba rezervisati na blagajni Kolarčeve zadužbine.

ProgramZa dž

Subota, 18. jun
22:00

Gulaža
Jemen i Afrika razdvojeni su morem. Gulaža je izraz tog mora – mora bola, molitve, strasti, plesa, ljubavi i čežnje za slobodom. Četiri umetnika okupili su se kako bi nastavili prirodnu evoluciju jemenskih ženskih pesama. Drevni i mistični tekstovi dobijaju moderno i savremeno značenje u ovoj specifičnoj vokalno instrumentalnoj interpretaciji. Koncept je nastao kada su se udružili Igal Mizrahi i Ben Aylon kako bi napravili spoj između jemenske drevne muzike i zvuka afričke N’goni laute.

Nedelja, 19. jun
20:00
Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik, muzička drama u izvođenju ansambla za sefardsku muziku Shira utilfa & Srpsko – jevrejskog pevačkog društva „Braća Baruh“.
Biblijsku poemu Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik napisao je Abraham Toledo na Ladinu u 17. veku u Istanbulu i to je verovatno prvi jevrejski mjuzikl ikada napisan. Drama je zasnovana na biblijskoj priči o Josifu ali smeštena je u kulturni milje sefardskog sveta za vreme Otomanske imperije. Prvo izdanje ovog dela posle Istanbula štampano je u Beogradu 1861. godine. Narator: Vanja Ejdus
21:00
Koncert srpsko – jevrejskog pevačkog društva „Braća Baruh“
Hor „Braća Baruh“ iz Beograda osnovan je kao Srpsko jevrejsko pevačko društvo, ustanovljeno 1879. godine. Promenilo je naziv 1952-ge u sadašnji, kao uspomenu na trojicu braće iz poznate napredne revolucionarne jevrejske porodice Baruh iz Beograda, pripadnike pokreta otpora i stradale u pogromima tokom II svetskog rata. Neki istrazivači tvrde da se radi o najstarijem jevrejskom horu na svetu.

(danubeogradu.rs)