Naslovna » Izlasci » Izložbe » Francuski institut: Žoao Garsija, Niš na fotografijama
Niš, očima stranca
Niš, očima stranca

Francuski institut: Žoao Garsija, Niš na fotografijama

U petak 17. juna u 12 časova u Francuskom institutu biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Vidimo se – umetnički i velikodušni pogled na grad Niš i na mlade“, autora Žoaoa Garsije.

Interesantna postavka radova, nastalih tokom Garsijinih boravaka u Nišu, moći će da se pogleda do 9. jula.

Žoao Garsija je u Nišu radio na umetničkim projektima, čemu je doprinela i dugogodišnja saradnja u okviru bratimljenja opštine Medijana iz Niša i Regionalnog saveta Žironde u Francuskoj.

„Tokom mojih mnogobrojnih putovanja, imao sam priliku da hodam gradom, da gledam oko sebe i da pravim fotografije. Ovom izložbom pružena mi je mogućnost da nastavim istraživanje zahvaljujući još jednom umetničkom boravku, i tako ponudim svoj pogled na grad Niš“, izjavljuje Garsija.

Podsetimo, Francuski institut se nalazi u Knez Mihailovoj 31.

Žoao Garsija (João Garcia, 1976) je portugalski grafički dizajner i fotograf. Nakon završenih studija novinarstva u Portugalu i fakulteta lepih umetnosti u Španiji, iskustvo kao fotografa, dizajnera i snimatelјa opredelilo ga je za rad sa nekoliko umetnika i institucija u Portugalu i inostranstvu (Španija, Čile…). Živi u Francuskoj od 2006. godine. Sarađuje sa umetnicima iz mnogih zemalja (Francuska, Japan, Novi Zeland, Nova Kaledonija, Alžir, Srbija…). Svoj rad u oblasti grafičkog dizajna usmerava kroz grafički i dizajn studio Antichambre. Gostujući je predavač na Univerzitetu La Rochelle. Autor je nekoliko samostalnih izložbi od 1999. godine. Fotografija je alatka koju koristi kako bi snagom slike eksperimentisao u ispitivanju čudesne lepote svakodnevnog života.

(danubeogradu.rs)