Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Beogradu: Planeta Zemlja, Kanonatra, Tu negde…
Srđan Đile Marković British Accuracy International - New Paintings 2015-16
Srđan Đile Marković British Accuracy International - New Paintings 2015-16

Izložbe u Beogradu: Planeta Zemlja, Kanonatra, Tu negde…

Predstavljamo nove izložbe u Beogradu, u galerijama Štab, Bartselona, Remont, DOB, Singidunum, Stara kapetanija…

»»» Izložba „Srđan Đile Marković British Accuracy International – New Paintings 2015-16“ otvorena je do 9. juna od 10.00 do 23.00 u galeriji Štab (Crnogorska 10). Ovim opusom koji broji šest slika muzejskog formata, Marković pravi svesni iskorak od svog osvedočenog stila tzv. andergraund figuracije ka jednoj ambivalentnoj refleksiji vizuelnog simulakruma koji je uspostavila aktuelna politička propaganda fotografija i institucionalizovani mediji. Autor nudi slike-artefakte savremenog života u Srbiji.

»»» Do 25. juna u Likovnoj galeriji KCB otvorena je izložba „Mit o graditelju“ autorke Maje Milovanović. Ovo je multimedijalni projekat slikarke mlađe generacije koji se zasniva na konceptu reartikulacije i oživljavanja intimnih trenutaka iz života inženjera Luke Popovića.

»»» Do 11. juna otvorena je izložba „Moja mala bibliografija“ čiji su autori Marijana Dujović i David Pujadó u galeriji Bartselona (Belgrade Design District, 1. sprat, lokal 96).

Bartselona: Marijana Dujović i David Pujadó - Moja mala bibliografija
Bartselona: Marijana Dujović i David Pujadó – Moja mala bibliografija

»»» Upotrebom kombinacije multimedijalnog i digitalnog, „Kanonatra“ Ane Vujović istražuje interakciju post-analognog društva sa digitalnim svetom i njegov odnos sa korenima tradicionalnog nasleđa. Vizuelna i metaforička celina ciklusa koji je predstavljen u galeriji DOB do 12. juna, kroz motiv deformisanog ornamenta, daje vizuelni komentar na iskrivljen sistem vrednosti i surovost tribalizovanog društva u kome živimo. U svojim predhodnim multidisciplinarnim radovima Ana Vujović pažljivo razmatra i ispituje marginalizovane delove društva kroz kombinaciju zvučnih i svetlosnih instalacija.

»»» Ciklus izložbi u okviru regionalnog projekta „From Diaspora to Diversities“ ima za cilj da kroz umetničke produkcije i prakse autora/ki različitih generacija rasvetle neke od tema i pitanja vezanih za fenomen dijaspore u savremenim kontekstima. Umetnici predstavljeni na drugoj izložbi u okviru ovog projekta u galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7) problematikom migracijskih identiteta i izmeštenosti u nova, domicilna okruženja se bave kako iz perspektive drugačijih životnih oklonosti koje su ih u iste inicirale, tako i kroz divergentne poetičke i estetske koncpecije. Njihovi radovi u tematskom smislu polaze u neposrednim istraživanjima savremenih i/ili istorijskih socio-političkih miljea od, uslovno rečeno, bliskih evropskih zemalja do vrlo udaljenih područja poput centralne Amerike i Bliskog Istoka.

Remont: From Diaspora to Diversities
Remont: From Diaspora to Diversities

»»» Do 10. juna u Galeriji DKCB (Takovska 8) možete da pogledate radove „U bojama malog likovnog ateljea“ Studija BIS. Upoznajte se sa dečjim likovnim jezikom i njihovim stvaralaštvom u ateljeu Violete Jović.

»»» Grupna izložba „Dolar, Hegelova Fenomenologija duha, Crna masa / Crna materija, LSTW-69, Made in China, itd.“ otvorena je u Umetničkom prostoru U10 (Kosovke devojke 3).

U10 - Grupna izložba "Dolar, Hegelova Fenomenologija duha, Crna masa"
U10 – Grupna izložba „Dolar, Hegelova Fenomenologija duha, Crna masa“

»»» U Kuli na Gardošu (Grobljanska bb) otvorena je šesta izložba ikonopisačke radionice „Sveti Lazar“ pod nazivom „Spoznaja“. U ikonopisačkoj radionici „Sveti Lazar“ devetnaestoro dece od pet do 18 godina uče drevnu tehniku izrade ikona na lipovom drvetu sa pozlatom. Radionicu vodi Marija Bajić, samostalna likovna umetnica. Osim ikona, postavku prate i fotografije sa atmosferom u kojoj su stvarani ovi radovi.

»»» U galeriji CZO Rakovica do 15. juna možete da pogledate crteže na papiru Jelene Damnjanović na izložbi pod nazivom „Između intimnog i javnog“. Ulaz je slobodan, a galerija u Miloša Kranjca 7 otvorena je svakog dana od 9.00 do 20.00.

»»» Do 17. juna u Galeriji SKC Novi Beograd (Bulevar Zorana Đinđića 152b) mogu da se pogledaju slike Miodraga Mije Elezovića iz ciklusa „Grad“.

»»» Izložba „Planeta Zemlja“ održava se po 16. put u galeriji Singidunum (Knez Mihailova 40) u organizaciji Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS je jedna od retkih postavki koje iz godine u godinu privlače sve veći broj učesnika.

Galerija Singidunum - Planeta Zemlja (rad Dragane Kuprešanin
Galerija Singidunum – Planeta Zemlja (rad Dragane Kuprešanin)

»»» Tragajući za čarobnim skrivenim mestom, autorka Tamara Branković u svojim radovima pažljivo kreira autentičnu vizuelnu sintaksu jednog grada. Osluškujući vetar i pulsacije, posmatrajući ulice, fasade, krovove, ona stvara živopisan i personalan urbani pejzaž. Silueta grada postaje osnovno polje istraživanja i eksperimentisanja, tematski okvir u kome se autorkino stečeno scenografsko iskustvo vešto preusmerava u likovno oblikovanje arhitektonskih elemenata. „Tu negde“ druga je u nizu od ukupno četiri planirane izložbe, a biće otvorena u Maloj galeriji ULUPUDS (Uzun Mirkova 12) od 7. (19.00) do 14. juna.

»»» U Staroj kapetaniji u Zemunu, od 15. do 26. juna biće otvorena izložba Monike Pelegrini iz Italije. Tematika izložbe „Origine“ je telo u prostoru, hiperrealizam.

Stara kapetanija: Monika Pelegrini
Stara kapetanija: Monika Pelegrini

»»» Izložba „Vizuelna sinergija“ će biti otvorena od 18. (20.00) do 24. juna, u prostoru Nove logike (Kneza Miloša 10). Tom prilikom će se predstaviti šest mladih umetnika iz različitih polja vizuelne umetnosti: strip, slikarstvo, fotografija, animacija, dizajn… Svoje radove izlagaće Boris Stanić, Vuk Palibrk, Danica, Tešić, Jovana Pivić, Katarina Marčetić i Igor Kačavenda. Radovi će tokom otvaranja biti prikazani i na video projekcijama, dok će za muzički program biti zadužen Igor (Y/6543). (danubeogradu.rs)