Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Miksalište se zatvara 1. jula

Miksalište se zatvara 1. jula

Centar „Miksalište“ u Gavrila Principa 15, u Savamali, obustaviće rad na neodređeno vreme od 1. jul, dok se ne steknu uslovi za normalan rad prihvatilišta.

Kulturna organizacija „Mikser“ obavestila je javnost da će distributivni centar za pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka „Miksalište“ prestati sa radom…

„Veliki priliv izbeglica poslednjih nedelja koji na Miksalištu prevazilazi brojke od pet stotina dnevno, nadrasta mogućnosti i kapacitete centra koji se već nekoliko meseci logistički i finansijski održava u životu isključivo resursima matične organizacije – Miksera, koji više ne može da podnosi sam finasijske, bezbedonosne i komunalne rizike koje ovakva aktivnost nosi.

Dodatni i možda još važniji problem predstavljaju nesolidarnost i veoma jasno izraženo nezadovoljstvo stanara i vlasnika poslovnih objekata u zoni oko Miksališta ovolikom fluktuacijom ljudi, što otežava rad Miksališta i neminovno implicira kreiranje održivog i uredjenog sistema pomoći izbeglicama u celom reonu Savamale.

Kulturna organizacija organizacija ‘Mikser’ će se obratiti za pomoć Komeserijatu za izbeglice Vlade republike Srbije, UNHCR-u, gradu Beogradu i ostalim organizacijama sa kojima odlično sarađuje, u najboljoj nameri da zajedničkim snagama napravimo funkcionalan i dobro koordinisan sistem pomoći izbeglicama u Savamali, kao tranzitnoj zoni Beograda gde su izbeglice skoncentrisane od početka krize, bez obzira na postojanje i naporan rad izbegličkog centra u Krnjači.

Takav sistem mora podrazumevati poštovanje komunalnih, sanitarnih i bezbedonosnih kriterijuma pružanja pomoći izbeglicama, ali i razumno uvažavanje primedbi stanara i vlasnika poslovnih objekata u kvartu.

Podsećamo, Miksalište je humanitarni centar nastao kao gradjanski odgovor na izbegličku krizu u čiji rad je uključen veliki broj humanitarnih organizacija. Za godinu dana postojanja više od 130.000 izbeglica je dobilo direktnu pomoć u hrani, odeći, obući, medicinskim pregledima, edukaciji.

Kao distributivni centar, tim Miksaišta je svakodnevno slao humanitarnu pomoć na granice i na taj način pomagao najugroženijim izbeglicama, posebno u zimskom periodu. U radu Miksališta je pomagalo više od 1200 volontera iz sedamdesetak zemalja. Miksalište je ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade ‘Doprinos godine Evropi’ koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji kao i Međunarodni evropski pokret.

Duboko smo uvereni da samo zajedničkim naporom države, civilnog sektora, međunarodnih humanitarnih organizacija, ali i većom solidarnošću žitelja Savamale, možemo doći do održivog rešenja, pogotovu zbog nadolezećeg letnjeg perioda koji podspešuje migracije. Smatramo da smo doneli razumnu i odgovornu odluku i nadamo se da će ovaj zastoj u radu Miksališta biti zapravo početak stvaranje jedne solidarne i odgovorne koalicije svih aktera na humanitarnoj sceni“.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.