Naslovna » Izlasci » Izložbe » NBS: Gitarijada 1966 – Električari šansa!

NBS: Gitarijada 1966 – Električari šansa!

Do 1. avgusta u Narodnoj biblioteci Srbije biće otvorena izložba „Električari šansa!“ povodom 50 godina od prve Gitarijade u Beogadu.

Istoričar Dragan Milošević predstavlja fotografije sa Gitarijade, iz legata Branibora Debeljkovića koji se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije. Tu su i fotografije iz lične arhive Tomislava Peterneka, kao i isečci iz dnevne i nedeljne štampe koji su pratili ovaj događaj u periodu od januara do marta 1966. godine.

Gitarijada je u muzičkom i kulturološkom smislu bila važan događaj. Tu novu muziku u početku su nazivali bit muzikom, ali je kasnije zvaničan termin postao rok muzika.

Pojava Gitarijade u Srbiji imala je veliki odjek, privukla je pažnju novinara, različitih društveno-političkih struktura i ljudi iz akademskog sveta. Reakcije su bile oprečne. Dok su jedni smatrali da treba podržati novo vreme i nove pravce, drugi su bili zabrinuti, pokazivali su nerazumevanje i odbojnost prema svemu što je donela Gitarijada.

Povodom ove izložbe, 23. juna od 19.00, u atrijumu Biblioteke biće organizovana i tribina „Gitarijada i (savremene) babaroge“. Učestvovaće Zoran Simjanović, Nikola Nešković, Slobodan Tišma i Aleksandar Raković.

Ulaz je slobodan i na tribinu i na izložbu „Električari šansa!“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.