Naslovna » Izlasci » Film » Nedelja kineskog filma, 16-21. jun
Nedelja kineskog filma

Nedelja kineskog filma, 16-21. jun

Nedelja kineskog filma biće organizovana u Jugoslovenskoj kinoteci od 16. do 21. juna u saradnji sa Ambasadom Kine.

Prvi kineski nemi film „Borba na planini Ding Đun“ je snimljen 1905. godine u Pekingu. Od tada kineski film, zajedno sa svetskom kinematografijom, putuje više od 100 godina.

U proteklih 30 godina kineska kinematografija ostvarila je brz razvoj. Samo u 2015. godini snimljeno je 686 filmova, sa ukupnim prihodom od prikazivanja koji iznosi 44 milijarde i 69 miliona juana.

Ove godine, nastavlja se dobra situacija u kineskoj kinematografiji. U prvom tromesečju, prihod u bioskopima iznosio je 14 milijardi i 470 miliona juana, od čega udeo domaćih filmova iznosi 72,4 odsto.

Tokom manifestacije Nedelja kineskog filma u Srbiji će biti prikazano šest kineskih filmova koji predstavljaju novi uspeh u umetničkom i tehničkom pogledu.

Nedelja kineskog filma

Film „Na megdan vetru“ biće prikazan na otvaranju u Kinoteci, a ovi filmovi mogu da se pogledaju i u bioskopu Fontana (program pogledajte OVDE).

Poslednjih godina, Kina i Srbija imale su dobru saradnju u pogledu filma. „Izložba kineskog filma u Beogradu“, „Nedelja kineskog filma na otvaranju“, „Izložba kineskog filma na Međunarodnoj izložbi knjiga u Beogradu“ su za Srbe i Beograđane postavile platformu za dobro upoznavanje kineske kulture i istorije.

Ova Nedelja kineskog filma u Srbiji održana je za vreme zvanične posete kineskog predsednika Sji Đinpinga. (danubeogradu.rs)

Nedelja kineskog filma – program

Četvrtak, 16. jun
18:00… Na megdan vetru
Reditelj: Dante LAM Chiu-Yin
Glumci: Edie Jujan Peng, Dou Sijao, Choi Si Njon, Vang Luodan
Završetak snimanja: 2015.
Trajanje: 125 minuta
Filmska priča prati mlade bicikliste Ćiu Minga i Ćiu Tijena, njihove snove, uspone, padove i odricanja tokom stvaranja biciklističke karijere. Istovremeno, oni su zavoleli istu devojku, što će i njihovo prijateljstvo staviti na probu.

Petak, 17. jun
20:30… Sećanje na Bošan
Reditelj: Dži Vang
Završetak snimanja: 2016.
Trajanje: 87 minuta
Ovo je priča o jednom gradu, starim zanatima, istoriji i kulturi. To je i dokumentarac o ljudskoj svakodnevici, njihovoj sreći i nesreći, onome što ih nadahnjuje ili čini nesrećnima, zbunjenima i istrajnima. Sećanja nisu samo o porcelanu i obojenom staklu, ona su o Kini, svim malim gradovima i njihovim stanovnicima. U tim mestima nema oblakodera, poslovnih centara, ali oni su poput najsitnijih vena i najtananijih mišića, bez kojih bi zemlja bila hendikepirana.
Ljudi u ovom dokumentarcu su krv koja protiče tim venama i mišićima. Pojedinci koji zajedno čine istoriju, kulturu i život.
Perspektiva ovog filma je posmatračka, a ne komentatorska. Autor pokušava da bude tih, objektivan i pun poštovanja. Filmska priča počinje u jednoj staroj fabrici porcelana, odakle se pripovedanje odmotava sve dublje i dublje u prošlost.

Nedelja kineskog filma

Subota, 18. jun
20:30… Tri borbe protiv Đavola – iz romana „Na budinom putu“
Reditelj: Alvin Cheang
Glumci: Aaron Knjok, Gong Li, Feng Šaofeng
Završetak snimanja: 2016.
Trajanje: 119 minuta
Posle 500 godina stvaranja neprilika u nebeskoj dvorani, majmunski kralj Sun Vukong još je zatvoren ispod planine Vusing. Monah Sjuencang na putu ka traženju budističkog znanja našao se sa kraljem majmuna i oslobodio ga. Kralj potom prati monaha na zapad kako bi mu pomogao da povrati svete rukopise i zaštiti ga od demona.

Nedelja, 19. jun
20:30… Sirena
Reditelj: Stiven Čou
Glumci: Deng Čao, Shonj Lo, Džang Jujći, Lin Jun
Završetak snimanja: 2016. godine
Trajanje: 93 minuta
Sjuenov građevinski projekat uključuje i melioraciju, koja preti da ugrozi morske sirene, koje zavise od mora kako bi preživele. Sirena Šen poslata je da zaustavi Sjuena, ne birajući sredstva. Njih dvoje se zaljubljuju jedno u drugo, a Sjuen odustaje od svog nauma. Ipak, sreću im prekida tajna organizacija koja zarobljava Šen i ostale sirene. Sjuen mora da ih spasi dok ne bude prekasno.

Ponedeljak, 20. jun
20:30… Odlazi gospodine Tumore
Reditelj: Han Jan
Glumci: Bai Baihe, Daniel Nju, Li Juan
Završetak snimanja: 2015.
Trajanje: 128 minuta
Nekoliko dana pre svog 29. rođendana Siong Dun dobija otkaz na poslu, saznaje da ima tumor i pada u očajanje. Lekar Lijang, mladić Maodou i devojka Sijaomeng pokušavaju da je ohrabre i uliju joj pozitivan stav prema životu.

Utorak, 21. jun
20:30… Monah Sjuencang: Na Budinom putu
Reditelj: Huo Đijanći
Glumci: Huang Sijaoming, Sjui Dženg, Pu Bađja, Luođin
Završetak snimanja: 2016.
Trajanje: 120 minuta
Film je posvećen sećanju na „kineskog Budu“, monaha Sjuencanga, koji je najzaslužniji za širenje budizma u Kini, Japanu i ostatku severne Azije. U trećoj godini vladavine cara Dženguana iz dinastije Tang (629. godine nove ere), 27-godišnji monah Sjuencang odlučio je da otputuje u Indiju kako bi usavršio svoja znanja o budizmu i u Kinu doneo budističke sutre i druge značajne rukopise. Putovanje ka zapadu, u to vreme, bilo je veoma teško i opasno. Kako nije imao imperatorovu dozvolu za putovanje Sjuencang je putovao ilegalno i nije mogao da računa ni na čiju pomoć. Filmska priča prati glavnog junaka na putovanju dugom 7.000 kilometara, koji monah uspeva da pređe samo zahvaljujući snažnoj veri i osećanju dužnosti. Po dolasku u Indiju, kolevku budizma, Sjuencangovo putovanje se ne završava već upravo tada počinje.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.