Naslovna » Izlasci » Film » Nedelja kineskog filma u DKSG
Nedelja kineskog filma - Monah Sjuecang
Nedelja kineskog filma - Monah Sjuecang

Nedelja kineskog filma u DKSG

Od 2. do 7. jula na Letnjoj pozornici Doma kulture „Studentski grad“ biće održana Nedelja kineskog filma.

Projekcije filmova počinju od 21.00, a ulaz je slobodan. Otvoreni bioskop DKSG jedini je na Novom Beogradu.

U proteklih 30 godina kineska kinematografija ostvarila je brz razvoj. Samo u 2015. godini snimljeno je 686 filmova. Ove godine, nastavlja se dobra situacija u kineskoj kinematografiji.

Nedelja kineskog filma u DKSG donosi šest dela koja predstavljaju novi uspeh u umetničkom i tehničkom pogledu. Ovi filmovi pričaju priče o savremenom životu mlade kineske generacije, optimističnom stavu prema životu, širenju budizma, ljubavi prema zavičaju u sred velikih promena koje se dešavaju u Kini…

Organizator je Ambasada Kine. (danubeogradu.rs)Za dž

Nedelja kineskog filma – program

Subota, 2. jul (21.00) Na megdan vetru
r: Lin Čaosijan
ul: Peng Jujan, Dou Sijao
2015, 125 min.
Filmska priča prati mlade bicikliste Ćiu Minga i Ćiu Tijena, njihove snove, uspone, padove i odricanja tokom stvaranja biciklističke karijere. Istovremeno, oni su zavoleli istu devojku, što će i njihovo prijateljstvo staviti na probu.

Nedelja, 3. jul (21.00) Sećanje na Bošan
r: Dži Vang
2016, 87 min.
Ovo je priča o jednom gradu, starim zanatima, istoriji i kulturi. To je i dokumentarac o ljudskoj svakodnevici, njihovoj sreći i nesreći, onome što ih nadahnjuje ili čini nesrećnima, zbunjenima i istrajnima. Sećanja nisu samo o porcelanu i obojenom staklu, ona su o Kini, svim malim gradovima i njihovim stanovnicima. U tim mestima nema oblakodera, poslovnih centara, ali oni su poput najsitnijih vena i najtananijih mišića, bez kojih bi zemlja bila hendikepirana.

Ponedeljak, 4. jul (21.00) Tri borbe protiv đavola
r: Alvin Čeang
ul: Aaron Kvok, Gong Li
2016, 119 min.
Posle 500 godina stvaranja neprilika u nebeskoj dvorani, majmunski kralj Sun Vukong još je zatvoren ispod planine Vusing. Monah Sjuencang na putu ka traženju budističkog znanja našao se sa kraljem majmuna i oslobodio ga. Kralj potom prati monaha na zapad kako bi mu pomogao da povrati svete rukopise i zaštiti ga od demona.

Utorak, 5. jul (21.00) Sirena
r: Stiven Čao
ul: Deng Čao, Šou Lo
2016, 93 min.
Sjuenov građevinski projekat uključuje i melioraciju, koja preti da ugrozi morske sirene, koje zavise od mora kako bi preživele. Sirena Šen poslata je da zaustavi Sjuena, ne birajući sredstva. Njih dvoje se zaljubljuju jedno u drugo, a Sjuen odustaje od svog nauma. Ipak, sreću im prekida tajna organizacija koja zarobljava Šen i ostale sirene. Sjuen mora da ih spasi dok ne bude prekasno.

Sreda, 6. jul (21.00) Odlazi, gospodine Tumore
r: Han Jan
ul: Bai Baihe, Danijel Vu
2016, 128 min.
Nekoliko dana pre svog 29. rođendana Siong Dun dobija otkaz na poslu, saznaje da ima tumor i pada u očajanje. Lekar Lijang, mladić Maodou i devojka Sijaomeng pokušavaju da je ohrabre i uliju joj pozitivan stav prema životu.

Četvrtak, 7. jul (21.00) Monah Sjuecang
r: Huo Đijanči
ul: Huang Sijaoming, Sjui Dženg
2016, 120 min.
Film je posvećen sećanju na „kineskog Budu“, monaha Sjuencanga, koji je najzaslužniji za širenje budizma u Kini, Japanu i ostatku severne Azije. U trećoj godini vladavine cara Dženguana iz dinastije Tang (629. godine nove ere), 27-godišnji monah Sjuencang odlučio je da otputuje u Indiju kako bi usavršio svoja znanja o budizmu i u Kinu doneo budističke sutre i druge značajne rukopise. Putovanje ka zapadu, u to vreme, bilo je veoma teško i opasno. Kako nije imao imperatorovu dozvolu za putovanje Sjuencang je putovao ilegalno i nije mogao da računa ni na čiju pomoć. Filmska priča prati glavnog junaka na putovanju dugom 7.000 kilometara, koji monah uspeva da pređe samo zahvaljujući snažnoj veri i osećanju dužnosti. Po dolasku u Indiju, kolevku budizma, Sjuencangovo putovanje se ne završava već upravo tada počinje.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.