Naslovna » Izlasci » Pozorište » NP: Premijera opere „Služavka-gospodarica“

NP: Premijera opere „Služavka-gospodarica“

U nedelju, 26. juna od 12.00, Opera Narodnog pozorišta u Beogradu će zatvoriti sezonu 2015/16 premijerom komične opere „Služavka-gospodarica“ Đovanija Batiste Pergolezija.

Ovo će biti praizvedba na sceni nacionalnog treatra. Dirigent je Dijana Diskić, a autorski tim već poznat široj publici: reditelj Aleksandar Nikolić i koreograf Aleksandar Ilić.

Projekat koji je osmislila v.d. direktora Opere Ana Zorana Brajović, urađen je u okviru projekta „Opera u škole“ sa ciljem da se, kroz edukaciju dece o operi i produkciju kratkih naslova tematski namenjenih za decu i mlade školskog uzrasta, stvori nova publika koja će jednog dana izrasti u veliku publiku.

Ansambl je raznovrsan i brojan. Naslovnu rolu tumači prvakinja Opere Sofija Pižurica koju će publika gledati kao šarmantnu, inteligentnu i lukavu služavku Serpinu. Njen partner je Mihajlo Šljivić, mladi solista, u ulozi Uberta, džangrizavog i duhovito antipatičnog neženje.

Sofija Pižurica je u ulogama Norine, Suzane, Adine, pokazala da je vrsni majstor komedije, dok je Mihajlo Šljivic, podjednako ubedljiv i odličan partner.

Poseban pečat predstavi dali su igrači i studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu: Tijana Malek (La Mamma), Vladimir Čubrilo (sestra Belinda), Katarina Stojković (Mačkica), Mila Stijak (Mišica), Marija Vučenović (Mišica), Jakša Filipovac (sluga Vespone) učenik srednje baletske škole Lujo Davičo i Frančeska Pivko (Mišica).

„Služavka-gospodarica“ za najmlađu publiku

Najupečatljivije je bilo organsko spajanje opere i baleta navode autori Nikolić-Ilić.

Operska i baletska umetnost su se stapale putem medija glume i gradile izuzetno atraktivne scenske tvorevine. Misija na rušenju granica između dve umetnosti se već pokazala uspešnom u opera „Melanholični snovi grofa Save Vladislavića“, a sličan humor i hvatanje u koštac sa najneprijatnijim životnim temama kroz lakrdiju, dosegli su svoj vrhunac u „Don Đovaniju“ kojeg su nedavno, zajedno, postavili na scenu Nacionalnog teatra u Sarajevu.

Kostimograf Katarina Grčić Nikolić i scenograf Miraš Vuksanović su scenski veoma inteligentno razvili početne ideje i na najbolji mogući način doprineli da ovo duhovito scensko delo približe najmlađima, ali i ostaloj publici.

„Odabrali smo put potpunog obilja scenskih dešavanja i neprestanog intenzivnog intrigiranja percepcije naše ciljne grupe. Do tog zaključka smo došli zahvaljujući posmatranju i proučavanju repertoara za najmlađe u najrenomiranijim operskim kućama u Evropi“.

Biser napolitanskog baroka „Služavka-gospodarica“ biće premijerno izveden na Sceni „Raša Plaović“. (danubeogradu.rs)

NP: Služavka-gospodarica
Služavka-gospodarica (proba)