Naslovna » Izlasci » Pozorište » Opera „Evgenije Onjegin“ u Sava centru, 11. juna

Opera „Evgenije Onjegin“ u Sava centru, 11. juna

U subotu, 11. juna od 19.00, u Velikoj dvorani Sava centra biće izvezdena opera „Evgenije Onjegin“.

Ansambli Narodnog pozorišta iz Beograda i gosti iz Boljšoj teatra – Aleksej Bogorad (dirigent), Ana Krajnikova (sopran), Andrej Jilihovski (bariton) i Arsenije Jakovljev (tenor) predstaviće publici zanosno delo P. I. Čajkovskog.

Opera „Evgenije Onjegin“ u Rusiji, a i u celom operskom svetu, smatra se najpopularnijom ruskom operom uopšte. U Operi Narodnog pozorišta izvedena je kao druga po redu, odmah posle Pučinijeve „Madam Baterflaj“, sa kojom je počeo profesionalni rad ansambla 1920. Čajkovski je tražio pogodan siže ili gotov libreto za sledeću operu. Poznata pevačica Lavrovskaja, u aprilu 1877, skreće mu pažnju na Puškinov roman u stihovima „Evgenije Onjegin“.

„Potrebna mi je radnja kojom vlada jedan osnovni motiv, kao na primer lјubav, častolјublјe, lјubomora, lјubav prema domovini, itd“ – piše Čajkovski. „Bio sam očaran kada sam ponovo pročitao delo“.

U muzičkom tumačenju Čajkovskog likovi su u ovoj operi dobili novu, četvrtu dimenziju, postali su naši bliski poznanici, ili bolјe rečeno prijatelјi. Tokom predstave, ne samo što saosećamo sa njima, već pratimo svaki njihov dah, svaki pogled, svaki pokret. Čajkovski je od prvih taktova uvertire oživeo sredinu i doba radnje.

Data je, kako seoska idila, tako i prestonički sjaj. I priroda je tanano zvučno predstavlјena. Ali, glavna vrednost je psihološko produblјenje složenih likova.

Cena ulaznica: 800, 1000 i 1200 RSD. (danubeogradu.rs)

• Libreto kompozitora, nastao je u saradnji sa Konstantinom Šilovskim, po istoimenom romanu u stihovima Aleksandra Puškina.
• Prvo izvođenje: u Moskvi, 29. marta 1897.
• Prvo izvođenje u Beogradu: 8. maja 1920.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.