Naslovna » Izlasci » Film » Otvoren „Skadarlijski kinematograf“ ispred OŠ „Skadarlija“

Otvoren „Skadarlijski kinematograf“ ispred OŠ „Skadarlija“

Nova letnja zabava u Beogradu „Skadarlijski kinematograf“ održana je po prvi put u Skadarliji.

U prisustvu zvanica i predstavnika medija, manifestaciju je otvorio direktor TOB-a Miodrag Popović. Glumica Lena Bogdanović je najavila film Dinka Tucakovića „Doktor Rej i đavoli“ koji je prvi prikazan ispred OŠ „Skadarlija“.

Naredni „Skadarlijski kinematograf“ biće organizovan 2. jula od 21.00, kada će publika besplatno moći da pogleda film „Život je čudo“ Emira Kusturice.

Manifestacija traje do kraja avgusta, a svi domaći filmovi su titlovani na engleski jezik – zbog turista.Za dž

Skadarlijski kinematograf – ideja i istorijat

Nekadašnja boemska četvrt, sa svim turističkim atributima, počela je svoj „novi život“ 15. jula 1967. godine i mogla je da ugosti i najprobirljivije posetioce iz celog sveta. Turistički savez Beograda na čelu sa Uglješom Rajčevićem, tada je preuzeo ulogu nosioca posla u vezi sa funkcionisanjem svih segmenata složenog sistema ove turistički atraktivne četvrti Beograda. Kao dugogodišnji spiritus movens, Rajčević je bio začetnik i vođa svih aktivnosti i programa u Skadarliji.

Evo njegovog sećanja kako je došlo do ideje da se na platou ispred škole organizuje skadarlijski bioskop pod nazivom „Hajduk Veljko“…

– Ideja je potekla od Dušana Antonijevića, glumca, režisera i slikara, koga smo svi zvali „dete Skadarlije“, a zapamćen je po ulozi indijanskog poglavice u kultnom filmu „Vinetu“. Rođen je u kući na uglu Skadarske i Jevremove, poznatoj kao Kuća velikana. Krajem 19. i početkom 20. veka tu su živeli glumci Miloš i Marija Cvetić, Milka Grgurova, Emilija Popović, Pera Dobrinović, Zorka Todosić, Žanka Stokić, Čiča Ilija Stanojević, Jovan Antonijević Đedo – otac Dušana Antonijevića, kao i muzičar Dušan Janković, vajar Stamenko Đurđević i književnik Velimir Živojinović Masuka.

Kod Dušana se šezdesetih godina 20. veka, okupljala elita ondašnjeg glumišta Milan Srdoč, Branka Veselinović, Sima Janićijević, Aca Gavrić, Mira Stupica, Miodrag Petrović Čkalja, Jelena Žigon, kompozitor i dirigent Rafailo Blam, novinar i pisac Dušan Savković, šahovski velemajstor Svetozar Gligorić… Antonijević je imao kino projektor sa 8-mm trakom i zavidan broj filmova, koje je često puštao prijateljima. Tako se i rodila ideja da se u dnu Skadarlije organizuje otvoreni bioskop „Hajduk Veljko“.

U periodu od 1969. do 1978. godine, održavale su se filmske projekcije nemih filmova, kao i promotivnih turističkih filmova o znamenitostima Beograda – prestonice tadašnje Jugoslavije.

Upravnik tog skadarlijskog bioskopa bio je glumac Veljko Velja Mihajlović, koji bi u odelu i sa polucilindrom na glavi pozivao publiku pred početak projekcije. Cena karata je bila simbolična, i predstavljala je honorar za Velju Mihajlovića. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.