Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Ruski hor „Pjatnicki“ u Sava centru

Ruski hor „Pjatnicki“ u Sava centru

Državni akademski ruski narodni hor „Pjatnicki“ nastupiće 16. juna od 20.00 u Velikoj dvorani Sava centra povodom dana državnosti Rusije.

Hor je osnovao marta 1911. godine popularizator ruskog narodnog stvaralaštva Mitrofan Jefimovič Pjatnicki, želeći da upozna gradsko stanovništvo sa narodnim umećem i umetničkim vrednostima ruske narodne pesme.

Prvi koncert održan je na sceni Plemićkog sabora u Moskvi i tom prilikom hor je dobio odlične kritike od Rahmanjinova, Šalјapina, Bunjina… Naredbom Lenjina, početkom 20-ih godina, učesnici ovog, do tada seoskog hora, preselјeni su u Moskvu, a 1938. formirani su plesna grupa i orkestar.

U ratnim godinama hor je u sastavu frontovskih koncertnih brigada, a 1945. je održao koncert na stepeništu tek osvojenog Rajhstaga u Berlinu. Posle rata hor je gostovao širom zemlјe i inostranstva, a 1968. dobija zvanje „Akademski“.

O horu „Pjatnicki“ snimlјeni su brojni filmovi – „Raspevana Rusija“, „Ruska fantazija“… kao i veliki broj ploča i diskova i napisano niz knjiga…

Hor „Pjatnicki“ je dobitnik granta predsednika Ruske Federacije i učesnik na svim manifestacijama državnog značaja. Horu je povereno da predstavlјa Rusiju na najvišem nivou prilikom susreta šefova država, Dana kulture Rusije.

I danas, svaki nastup hora predstavlјa simbol harmonije scenske i narodne umetnosti.

Cene ulaznica su 500, 1000 i 1200 RSD. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.