ŠBBKBB: Svetske atrakcije u Beogradu - Akropolj (foto: Shutterstock; montaža: Miloš Tripković)
Akropolj u Beogradu
Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » ŠBBKBB: Svetske atrakcije u Beogradu

ŠBBKBB: Svetske atrakcije u Beogradu

Zapitali smo se kako bi izgledale najpoznatije svetske atrakcije u Beogradu i ubrzo dobili odgovor.

Naš drugar, web dizajner Miloš Tripković, pokazao nam je kako Beogradu dobro paše Kip slobode, Ajfelova kula, Big Ben, Koloseum, moai i Akropolj!

Svetske atrakcije u Beogradu

Pobednik se tako lepo druži sa Slobodankom. Posle Prvog svetskog rata Kip slobode Francuska je poklonila Srbiji u znak zahvalnosti. I ovaj spomenik je imao sličnu sudbinu kao Pobednik – čak tri puta je premeštan. Postolje Kipa slobode, zbog nemara i nebrigre, obraslo je rastinjem već dve decenije turistima je onemogućeno da uđu u unutrašnjost.

ŠBBKBB: Svetske atrakcije u Beogradu - Kip slobode
Kip slobode u Beogradu

 

Posle saznanja da moai statue na Uskršnjem ostrvu imaju, pored glava i tela, i arheološki tim iz Srbije uskoro će krenuti sa obimnim iskopavanjem na Beogradskoj tvrđavi. Jedina moai statua stoji postojano već više od hiljadu godina i zaštitni je znak Beograda. „Mali Milivoje“, kako ga Beograđani od pamtiveka zovu, stariji je od kolega na dalekom ostrvu Rapa Nui.

ŠBBKBB: Svetske atrakcije u Beogradu - Mali Milivoje (foto: Shutterstock; montaža: Miloš Tripković)
Mali Milivoje u Beogradu

 

Ajfelova kula je iz korena promenila lice srpske prestonice. Neki stari Beograđani su se žalili jer je sagrađena „od gvožđurije“, što im je zaklonila pogled na uvek inspirativan zalazak sunca. Drugi se i dalje žale što zbog nje ima previše turista. Izgleda da će i ona da bude srušena da bi se izgradila kula umesto Kule… Kukulele!

ŠBBKBB: Svetske atrakcije u Beogradu
Ajfelova kula u Beogradu

 

Rimljani su se bavili niskogradnjom pa ne čudi što su izgradili Koloseum tako nisko blizu reke, umesto da dominira na nekom brdu. Kao što se vidi nije baš dobro prošao u silnim opsadama Beograda, ratovima, bombardovanjima… Zavod za zaštitu spomenika na jedvite jade je uspeo da zabrani Ceci/Jeci/Aci da ovde organizuju koncerte…

ŠBBKBB: Svetske atrakcije u Beogradu - Koloseum (foto: Shutterstock; montaža: Miloš Tripković)
Koloseum u Beogradu

 

Iako nismo hladna srca, pa ni hladne glave, sagradili smo Big Ben uz pomoć britanske donacije ali su nam postavili uslov: da se ne zove Veliki Milivoje, već… Big Ben. I eto ga…

ŠBBKBB: Svetske atrakcije u Beogradu - Big Ben (foto: Shutterstock; montaža: Miloš Tripković)
Big Ben u Beogradu

 

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.