Naslovna » Izlasci » Akcije » Tolkindan: Srednja zemlja sreće Azerot

Tolkindan: Srednja zemlja sreće Azerot

Tradicionalni Tolkinfest Udruženja Valinor od ove godine bogatiji je za još jednog člana porodice – jednodnevni Tolkindan.

Manifestacija koja će biti održana 10. juna u Kulturnom centru Rex (Jevrejska 16) posvećena je kako čuvenom engleskom piscu, tako i, u tom trenutku, najaktuelnijim dešavanjima iz oblasti fantastike.

Na prvom u nizu takvih tematskih mini-festivala biće priče o dugoiščekivanom filmu „Warcraft“, kao i sličnostima i razlikama između sveta koji je on iznedrio i onog nastalog u glavi Dž. R. R. Tolkina.

Mada zamišljen kao „beba“ Tolkinfesta, Tolkindan će obilovati sadržajima kao da je „veliki“. Osim tribine na kojoj će učesnici odgovarati na pitanja o Azerotu i Srednjoj zemlji, kao i tribine o kospleju, posetioci će moći da uživaju u dečjim recitalima, različitim plesovima (irskim, klasičnim, vilovnjačkim), koncertu na harfi…

Tolkindan za sve generacije

Biće organizovana takmičenja za najbolje kostime, kao i kviz „Horda protiv Alijanse“. Posebnu poslasticu predstavljaće predavanje o slovenskoj mitologiji pisca Nenada Gajića, kao i proglašenje najboljih radova sa dečjeg likovnog konkursa na temu fantastične i bajkovite književnosti i filma, u izboru žirija koji čine Dobrosav Bob Živković, Katarina Gaj, Selena Danilović, Stevan Aleksić i Branislav Cimeša.

Mlađi posetioci moći će da učestvuju u radionicama crtanja i pravljena nakita, a na izložbi ručnih radova svako će moći da pronađe neku sitnicu za sebe ili dragu osobu.

Vrata KC Rex otvaraju se u 15.00, a program traje do 21.00. Cena ulaznice je 200 RSD, dok je ulaz za decu do sedam godina besplatan.

Druženje sa Nenadom Gajićem

Srpski pisac Nenad Gajić, autor bestselera „Slovenska mitologija“ održaće promociju svoje nove knjige „Bajka nad bajkama – dva cara“, drugog dela fantazijskog serijala po motivima domaće fantastike u petak od 16.30 u KC Rex.

Svestrani kreativac, koji se osim pisanjem bavi i muzikom, programiranjem, kreiranjem društvenih igara… pričaće o mitologiji u službi književnosti i razvoju fantastike u regionu, a zatim će potpisivati primerke svoje „Bajke nad bajkama“. (danubeogradu.rs)