Naslovna » BG servis » U Beogradu novi spomenici – Đinđiću, Konfuciju i Žabajevu
Beograd - novi spomenici i novi nazivi ulica
Foto: Shutterstock

U Beogradu novi spomenici – Đinđiću, Konfuciju i Žabajevu

Do 2018. godine u Beogradu će biti podignuti spomenici Zoranu Đinđiću, Konfuciju i Žambilu Žabajevu. Nove ulice: Endija Vorhola, Konfucijeva, Bulevar patrijarha Germana…

Spomen obeležje Zoranu Đinđiću

Gradske vlasti planiraju da spomenik Zoranu Đinđiću bude otkriven 12. marta 2018, na petnaestogodišnjicu od ubistva bivšeg premijera.

Skupština grada Beograda je još 2013. godine donela odluku o podizanju spomenika Zoranu Đinđiću. Odbor za podizanje spomen-obeležja će u narednih nekoliko meseci raspisati međunarodni konkurs koji bi trebalo da traje pola godine. Sam spomenik trebalo bi da oslikava njegovo delo, a i šira javnost će biti uključena.

Spomenik će biti postavljen na trgu koji će biti izgrađen umesto trolejbuske okretnice u Vasinoj ulici. To ima svoju simboliku, jer je Đinđić završio Filozofski fakultet i veći deo svog života proveo na Studentskom trgu. Čitava Vasina biće ulica kulture.

Gradska vlada je ovom prilikom najavila i da će Fondacija dr Zoran Đinđić ubuduće imati podršku grada i republike, jer ova fondacija ima važnu misiju – pomoć studentima i sećanje na Zorana Đinđića.

Spomenici Konfuciju i Žabajevu

Spomenik kineskom filozofu Konfuciju nalaziće se na novoimenovanom Trgu prijateljstva Srbije i Kine na Novom Beogradu.

Spomenik se podiže sredstvima Ambasade NR Kine, a predviđeno je da bude otkriven prilikom zvanične posete predsednika ove države Srbiji.

Na teritoriji opštine Novi Beograd nalaziće se i spomenik kazahstanskom pesniku Žambilu Žabajevu, i to ispred poslovne zgrade „Energoprojekt holding“ u Bulevaru Mihajla Pupina. Spomenik se podiže sredstvima Ambasade Kazahstana, a cilj je da se i na ovaj način doprinese jačanju veza i širenju kulture između dva naroda.

Predviđeno je da spomenik, koji je rad vajara Mirlana Azmaganabetova, bude otkriven prilikom zvanične posete predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva Srbiji.

Novi nazivi ulica: Endija Vorhola, Bulevar patrijarha Germana…

Gradski odbornici su usvojili rešenja o dodeli naziva ulica na teritorijama opština Novi Beograd, Voždovac i Čukarica.

Na teritoriji opštine Novi Beograd, deo Ulice trešnjin cvet dobio je naziv Ulica Konfucijeva, Ulica Goce Delčeva menja naziv u Bulevar maršala Tolbuhina, dok je Pohorska sada Ulica generala Ždanova.

Prostor između ulica Trešnjinog cveta i Konfucijeve, gde će se nalaziti budući Kineski kulturni centar, dobio je naziv Trg prijateljstva Srbije i Kine.

Na teritoriji opštine Čukarica, Ulica maršala Tolbuhina, koja polazi od Trgovačke do Savske magistrale, dobila je naziv Ulica Endija Vorhola. Ulica generala Ždanova na Voždovcu menja naziv u Bulevar patrijarha Germana.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić, između ostalog, naglasila je da su veliki ruski generali Ždanov i Tolbuhin zapravo simbol, čime se odaje počast vojnicima Crvene armije koji su stradali braneći Beograd.

Ona je precizirala da spomenik Žabajevu treba da bude poziv da upoznamo ovog pesnika, kao i kulturu Kazahstana. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.