Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Boljšoj Vavilon

U bioskopima: Boljšoj Vavilon

Od 23. juna u bioskopima će se prikazivati britanski dokumentarni film „Boljšoj Vavilon“, koji je imao srpsku premijeru na festivalu BELDOCS.

Januara 2013. godine Sergej Filin, bivši glavni baletan i umetnički direktor baletske kompanije Boljšoj, bio je na putu do kuće kada mu je neko polio lice kiselinom. Zlokoban napad obelodanio je ono što su Boljšoj upućenici znali već neko vreme.

Ugledno pozorište bilo je u krizi, uzrokovanoj ličnim sukobima, ljubomorom i disfunkcijom. U nedeljama koje su usledile, baletan Pavel Dmitričenko je uhapšen i zatvoren zbog napada na Filina, a drugi baletani dali su ostavke ili su bili opušteni.

U očajničkom pokušaju da se uspostavi mir u poznatom ruskom pozorištu, Kremlj postavlja novog direktora.

Sezona 2013/2014. donela je više preispitivanja i krvoprolića. S jedinstvenim pristupom, autori filma „Boljšoj Vavilon“ otkrivaju mnoštvo ličnih i političkih podela među plesačima, menadžerima i radnicima iza scene, dok pozorište pokušava da izgladi odnose podeljene ali uvažene institucije i povrati svoj status vodeće plesne kompanije. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov i prevod na srpski: Bolshoi Babylon / Boljšoj Vavilon. Dužina trajanja filma: 87 minuta. Država i godina proizvodnje: Velika Britanija, 2015. Žanr: dokumentarni. Reditelji: Nick Read, Mark Franchetti.