Naslovna » Izlasci » Film » UK Parobrod: Dani savremenog švedskog filma
„Stokholmske priče“, 2013.
„Stokholmske priče“, 2013.

UK Parobrod: Dani savremenog švedskog filma

Od utorka 7. juna do subote 11. juna u Ustanovi kulture Parobrod možete besplatno pogledati četiri švedska filmska ostvarenja, u dva termina, na manifestaciji Dani savremenog švedskog filma.

Organizacija „Skandinavski kutak” i UK Parobrod, koji filmski festival realizuju uz pomoć amasade Švedske u Beogradu i Švedskog instituta, poručuju da planiraju da manifestacija postane tradicionalna i pozivaju zainteresovane da od ponedeljka 6. juna na recepciji UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a, preuzmu besplatne ulaznice.

ProgramZa dž

Utorak, 7. jun
19:30
„Stokholmske priče“ (2013). Trajanje: 97 min.
Režija: Karin Falen
Uloge: Martin Valstrem, Sesilia Frude, Junas Karlson, David Dencik, Dejan Cukić
„Stokholmske priče“ je drama koja prati živote petoro ljudi čiji se životni putevi ukrštaju tokom pet kišnih dana u novembru. Mladi pisac Juan živi u senci svog poznatog oca, takođe pisca, i opsednut je svojom teorijom o urbanoj, gradskoj svetlosti i tami. Dobrostojeći Daglas se tajno zaljubljuje u Anu, trenutno bez stana, koju je ostavio dečko, inače ministar finansija. Reklamnom geniju Džesiki je odbijen zahtev za usvajanje deteta zato što nema dovoljno prijatelja. U tom stanju piše pismo iz očajanja, nedefinisane ljubavne sadržine, prezauzetom Tomasu perfekcionisti, inače pomoćniku ministra. Koliko nam je svetla potrebno da bismo videli jedni druge? Koliko mraka da bismo se usudili na susret?

Sreda, 8. jun
17:00
„Stokholmske priče“ (2013). Trajanje: 97 min.
19:00
„Susret generacije“ (2013). Trajanje: 89 min.
Režija: Ana Odel
Uloge: Ana Odel, Andeš Berg, David Nurdstrem
„Susret generacije“ je drama bazirana na autobiografskim elementima. Ana Odel nije bila pozvana na susret generacije, ali je napravila film u kome je opisala šta je moglo da se dogodi da se pojavila na susretu i direktno se suprotstavila vršnjacima koji su je u detinjstvu uznemiravali i zlostavljali. Film prikazuje svojim bivšim drugarima iz odeljenja  i dokumentuje njihove reakcije. Da li fraza „Ma to su samo deca“ zaista govori o bezazlenim dečijim čarkama ili je to izgovor za nepreuzimanje odgovornosti?

Četvrtak, 9. jun
17:00
„Susret generacije“ (2013). Trajanje: 89 min.
19:00
“Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao” (2013). Trajanje: 114 min.
Režija: Feliks Hengren
Uloge: Robert Gustafson, Ivar Viklander, David Viberg
„Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao” je životna priča čoveka koji na dan svog stotog rođendana odlučuje da prekine svoje mirne dane u staračkom domu i započinje novu avanturu sa neverovatnim obrtima. Film je snimljen na osnovu istoimene knjige švedskog pisca Junasa Junasona, koja je prevedena i objavljena i kod nas. Scenario pruža duhovit osvrt na istoriju i politiku dvadesetog veka. Kako se klupko događaja zamotava tako se odmotava život Alana Karlsona, koji se, kako se ispostavilo, u pravo vreme nalazio na mestima na kojima se rešavala budućnost Evrope i sveta: učestvovao je u ratu Španaca i Španaca, večerao je sa Trumanom, ručao sa Mao Cedungom, sprečio atentat na Čerčila, Rusi su ga jurili da im otkrije tajnu atomske bombe…

Petak, 10. jun
17:00
“Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao” (2013). Trajanje: 114 min.
19:00
„Ne žali za mnom“ (2013). Trajanje: 119 min.
Režija: Mons Morlind, Bjern Stejn
Uloge: Adam Lundgren, Disa Estrand, Josefin Nelden
U Geteborgu, na zapadnoj obali Švedske, Pol sanja da uspe u muzici. Ipak, ima jednu ogromnu prepreku: sebe. Pratimo Pola na emotivnom putovanju kroz prijateljstvo i teškoću, ljubav i izdaju da bi konačno pronašao svoj poziv. Zaplet se zasniva na tekstu i muzici Hokana Holstrema, jednog od najpopularnijih muzičara Švedske.
Ovako su Šveđani opisali ovaj film:
1. Ne znate ko je Håkan Hållström, ili možda ne volite njegovu muziku = Svejedno ćete uživati u filmu!
2. Mislite da je Håkan Hållström ok ili možda da je veoma dobar muzičar = Mislićete da je ovaj film fantastičan!
3. Veliki ste fan Håkana Hållströma = Bićete na sedmom nebu tokom filma!

Subota, 11. jun
17:00 i 19:00
„Ne žali za mnom“ (2013). Trajanje: 119 min.

(danubeogradu.rs)