Naslovna » Izlasci » Izložbe » 10. Izložba karikatura „Zlatni osmeh“: Animal Cartoon
Zlatni osmeh: Animal Cartoon

10. Izložba karikatura „Zlatni osmeh“: Animal Cartoon

Od 12. jula (13.30) do 30. septembra u Beogradskom zoo vrtu biće priređena 10. izložba karikatura „Zlatni osmeh“ sa temom „Animal Cartoon“.

„Zlatni osmeh“ je međunarodna bijenalna izložba karikature koju od 1997. godine organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, ULUPUDS, u saradnji sa Udruženjem karikaturista Srbije FECO.

Okuplja brojne istaknute umetnike karikature iz celog sveta i u svetu karikature je afirmisana i visoko pozicionirana manifestacija, važna tačka na svetskoj mapi srodnih smotri.

Za svako izdanje „Zlatnog osmeha“ pažljivo se bira i osmišljava nova, posebna tema. Poslednjih godina to se čini i u saradnji sa sponzorima, kako bi se održao visok nivo izložbi i kataloga koji ih prate.

Prethodno Bijenale bilo je u znaku teme „Viva vino“, a realizovana izložba gostovala je, posle Beograda, i u vinskim centrima Sremskim Karlovcima, Vršcu i Zrenjaninu. Izdanje iz 2012. godine obeležila je tema „Tenis“ i saradnja sa Teniskim savezom Srbije, a povodom 90. godišnjice od osnivanja Saveza.

U 2010. godini glavna izložba Bijenala bila je posvećena temi „Pronalazaštvo“ i realizovana je u saradnji s Muzejom Nikole Tesle. Tada su najširoj javnosti prvi put predstavljene i karikature o Tesli koje je on lično sakupljao. Godine 2008. uz glavnu izložbu „Tradicija i progres“ izložene su, ekskluzivno, i karikature Branislava Nušića iz zbirke Muzeja grada Beograda, a postavka je potom obišla desetak gradova u Srbiji i regionu.

Zlatni osmeh - Jovan Prokopljević
Karikatura Jovana Prokopljevića

„Zlatni osmeh“ u Zoološkom vrtu

Ovogodišnja jubilarna izložba u znaku je teme „Zoološki vrt“ (Animal Cartoon) i prvog međunarodnog konkursa karikatura posvećenih životinjskom svetu.

Ostvaruje se u saradnji sa Beo zoo vrtom, koji slavi 80 godina od osnivanja i koji pomaže projekat obezbeđivanjem nagradnog fonda i organizaciono, i portalom „Animal Cartoon“, osnovanim da neguje i prati pomenutu tematsku oblast.

Od oko 1000 radova pristiglih na Konkurs iz 57 država sveta, odabrano je stotinak najuspešnijih radova, čiji su autori karikaturisti iz 35 zemalja. Po dobroj tradiciji, žiriranu izložbenu postavku prati kvalitetan katalog, a radovi odabrani za izlaganje učestvuju u takmičenju za nagrade (novčane i u formi predmeta).

U popularizaciji i afirmaciji umetnosti karikature u Srbiji kroz kontinuiranu saradnju sa autorima iz celog sveta – ovogodišnje izdanje „Zlatnog osmeha“ nastavlja svojevrsnu tradiciju naročite, duhovite promocije odabranog „brenda“ grada ili zemlje, uključujući se na kreativan, u isto vreme i angažovan i zabavan način u aktuelne globalne društvene i kulturne akcije i kampanje.

Međunarodni karakter i ugled izložbe, koji donose i afirmaciju domaćih stvaralaca i njihovih rezultata, relevantan su okvir za osobeni vid interkulturalnog dijaloga i kreativnu razmenu ideja i iskustava.

Na ovogodišnjem Bijenalu afirmiše se, posebno, ekološki i obrazovni aspekt teme, umetnici i posetioci Zoo vrta i izložbe priključuju se velikim akcijama za zaštitu ugroženog životinjskog sveta, aktuelnim širom planete. Duhovitim i zabavnim kreacijama pridružuju se i ozbiljniji kritički radovi koji dotiču pitanja o opstanku i uslovima života životinja u vrtovima i odnosu ljudi prema njima.

Popularnost teme i načelna privlačnost i popularnost karikature kao kreativne a medijski prilagodljive discipline, duhovitost kao njena važna odlika i zabavan karakter, uz atraktivnost mesta održavanja izložbe i fokusiranje na ekološki i obrazovni aspekt teme, čine izložbu prijemčivom svim kategorijama posetilaca i svim generacijama, pa i najmlađoj populaciji, posebno školarcima.

Posle izložbe u Zoološkom vrtu grada Beograda sledi prezentacija postavke u drugim gradova Srbije, posebno onim koji imaju zoološki vrt.

Kustos izložbe na Malom Kalemegdanu je mr Vesna Milanović, istoričar umetnosti. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.