Naslovna » Izlasci » Sport » Ada, 9. jul: Prvi Korfbol turnir na pesku

Ada, 9. jul: Prvi Korfbol turnir na pesku

Na Adi Ciganliji će u subotu 9. jula, od 10 do 20 časova, biti održan prvi Korfbol turnir na pesku (Beach Korfball) u Srbiji.

Zainteresovane ekipe mogu da prijave učešće, koje je besplatno, još danas (5. jula) na Facebook strani manifestacije, a organizatori pozivaju Beograđane na druženje i upoznavanje sa ovim sportom.

Tačno mesto turnira su tereni iza platforme za bandži skokove.

Šta je korfbol

Korfbol (korfball) je jedini mešoviti kolektivni sport. Nastao je u Holandiji, na početku dvadesetog veka. Igra je vrlo brzo stekla zavidnu popularnost u svojoj postojbini, ali i u okolnim zemljama, tako da je korfbol, kao demonstracioni sport, bio zastupljen na Olimpijskim igrama 1920. godine u Antverpu i 1928. godine u Amsterdamu.

Korfbol se danas igra u skoro 60 zemalja, na svim kontinentima. Međunarodna korfbol federacija je zvanično priznata od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta, a korfbol je od 1985. redovno zastupljen na Svetskim igrama. Svetska prvenstva u korfbolu se odrzavaju na svake četiri godine. Samo dve reprezentacije su imale čast da se popnu na pobedničko postelje. Holandija je šest puta bila prvak sveta, a Belgija jednom.

Korfbol se igra na otvorenom ili zatvorenom terenu čije su dimenzije 40m x 20m. Teren je podeljen na dve polovine, koje se zovu zone. U obe zone se nalazi stub, visok 3,5m , na čijem vrhu se nalazi korpa. Stub je postavljen na 2/3 razdaljine između linije koja obeležava centar terena i linije koja predstavlja kraj zone.

U igri učestvuju dva tima, koji se sastoje od po osam igrača. Svaki tim u obe zone ima po dva muškarca i dve žene (odbrana i napad). Poeni se postižu ubacivanjem lopte kroz korpu protivničkog tima. Posle svaka dva poena, igrači iz faze napada i igrači iz odbrane menjaju svoja mesta. Utakmica traje 60 minuta, a timovi na poluvremenu menjaju strane.Korfbol je timski sport. Individualni kvalitet je od presudnog značaja, ali on dolazi do izražaja isključivo kroz timski rad. Zabranjeno je trčanje i driblanje sa loptom. Igrač koji primi loptu, dužan je da se zaustavi i doda loptu svom saigraču ili šutira na koš.

Svaka ekipa se sastoji od po četiri muškarca i četiri žene, a razlika u polovima dolazi do izražaja samo u duelima. Muškarci mogu da čuvaju samo muškarce, a žene isključivo žene.

Korfbol je taktički sport. Svaki tim pokušava da postigne što više poena i pobedi, koristeći taktičku veštinu ekipe kao celine. Igra je veoma brza i dinamična, a pravovremena dodavanja, otkrivanja i precizan šut su put do pobede. Fizički kontakt nije dozvoljen, zabranjeno je pravljenje blokova, udaranje i guranje protivnika. Pravilo, koje posebno naglašava taktičku prirodu ove igre, je da igrač ne može da šutira na koš, ako je markiran od strane protivničkog defanzivca. Ovo pravilo se primenjuje kada je defanzivac blizi košu, licem okrenut prema napadaču, na razdaljini „ispružene ruke“ od napadača i aktivno pokušava da ga blokira.

U Beogradu sportisti treniraju u pet korfbol klubova, a Srbija ima republičko prvenstvo, nacionalni savez i korfbol reprezentaciju.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.