Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Beograd vs. Evropa – razlike u cenama
Beograd (foto: Shutterstock)
Beograd (foto: Shutterstock)

Beograd vs. Evropa – razlike u cenama

Da li je Beograd skup? Većini Beograđana sigurno jeste, ali ako se poredi sa ostalim evropskim prestonicama – turisti, između ostalog, i zbog cena dolaze u srpsku prestonicu.

Za 10 evra (1.231 RSD) u Beogradu možete da se dobro najedete, popijete kafu i odete u bioskop. Sve to bi vas u Parizu koštalo i do dva i po puta više, dok bi vam u Londonu za to trebalo čak 35 evra (4.310 RSD).

Po sajtu Numeo, cene domaćeg piva u beogradskim kafićima kreću se oko 160 RSD dok je u Parizu za to potrebno odvojiti minimum 739 RSD.

Slična je situacija i sa kapučinom. Dok vam za šoljicu toplog napitka u srpskoj prestonici treba samo 155 RSD, u Engleskoj to zadovoljstvo košta duplo više, a u Francuskoj čak 443 RSD.

Velika je razlika i u gotovim obrocima u restoranima. Čak 2216 RSD potrebno je u Londonu za ručak u jeftinom restoranu, a samo 616 RSD u Beogradu. Naše cene daleko su povoljnije i ukoliko odlučite da sami kuvate, pa je tako za recimo 12 jaja u Beogradu potrebno izdvojiti manje od 185 RSD što je više nego duplo jeftinije nego u evropskim gradovima.

Bukurešt (foto: Shutterstock)
Jeftiniji javni prevoz u Bukureštu nego u Beogradu (foto: Shutterstock)

Sve je to OK, ali prosečne zarade u Beogradu…

Za jednu paklu cigareta Beograđani izdvajaju tek nešto više oko 260 RSD, što je i do pet puta manje nego u Londonu. Odnos cena je gotovo identičan i kada su u pitanju cene karata za javni prevoz, taksi, karte za bioskop…

Ubedljivo najveća razlika je u iznajmljivanju stanova. Prosečna cena mesečnog zakupa jednosobnog stana u Beogradu iznosi 33.247 RSD, u Parizu bi za to morali da odvojite 132.000 RSD, a u Londonu 244.673 RSD.

Ipak, te cene su samo polovina prosečnih zarada u tim gradovima, dok u je u Beogradu to čak 75 odsto prosečnih primanja građana.

U Bukureštu jeftiniji javni prevoz

Iako nije velika razlika, Beograd je po podacima sajta Numbeo, jeftiniji čak i od glavnog grada Rumunije, gde je prosečna plata oko 25 odsto viša nego kod nas.

Kod naših suseda je ipak jeftiniji gradski prevoz. Karta u jednom pravcu gradskim prevozom u Bukureštu košta oko 42 RSD što je duplo jeftinije nego kod nas. (Blic, Numbeo)