Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Fudbal: Balkanska liga 2017/18?

Fudbal: Balkanska liga 2017/18?

Kako novinar „Blica“ M. Zarić saznaje, Balkanska liga mogla bi startuje već sledeće godine, a prvak će ići direktno u UEFA Ligu šampiona.

Moguće je da će fudbalska liga bivših jugoslovenskih republika konačno zaživeti, a podržaće je UEFA ulaganjem tri miliona evra.

Ono o čemu se tiho pričalo na raznim sastancima od Vardara do Triglava, konačno bi moglo da dobije potvrdu. Fudbalska liga bivših jugoslovenskih republika biće formirana od naredne sezone, 2017/2018! Posle odigravanja nacionalnih liga igralo bi se takmičenje po uzoru na košarkašku ABA ligu, rukometnu SEHA, vaterpolo… Time bi se podigao kvalitet svih klubova, a i doneo bi atraktivne mečeve koji bi privukli navijače, sponzore, medije…

Prvi i najvažniji preduslov za formiranje lige je ostvaren. Evropska kuća fudbala će stati iza ovog prvenstva, podršku će potkrepiti ulaganjem tri miliona evra, a već sada je zatvorena finanijska konstrukcija. Ono što bi dodatno moglo da ubedi klubove da pristanu na novo takmičenje je prohodnost u Ligu šampiona. Naime, prvak ovog šampionata bi imao osigurano mesto u najjačem takmičenju.

Ono što sve najviše zanima je koliko će koja zemlja imati timova u novoformiranom takmičenju. Ligu bi sačinjavalo 12 klubova, tu bi Srbija i Hrvatska imale najviše predstavnika. One bi dale tri ili četiri kluba, iz Bosne i Hercegovine bi došla dva tima, dok bi po jednu ekipu imale Slovenija, Crne Gora i Makedonija.

Beograd bi imao čak tri predstavnika – to bi bili Čukarički, Partizan i Crvena zvezda; četvrti srpski klub bila bi Vojvodina.

Jedini potencijalni problem koji bi mogla da ima Balkanska liga su – navijači. Poznato je da pristalice klubova iz bivših republika uopšte nisu u dobrim odnosima, ali bi i to vrlo lako moglo da se sredi. Uostalom, iste probleme su imali i čelnici košarkaške regionalne lige na početku, ali sada nema nikakvih sukoba među navijačima. Sve je samo pitanje volje da se to reši.

Dinamo i Partizan svetli primeri

Koliko je fudbal na ovim prostorima loš, svedoče rezultati klubova na evropskoj sceni. Timovi ispadaju u ranoj fazi takmičenja, praktično se u julu završava njihova misija u Evropi. Svetli primeri su samo Partizan i Dinamo, koji su prethodnih godina igrali grupnu fazu Lige Evrope i Lige šampiona. (Blic, M. Zarić)