Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija nauke i tehnike SANU: Teslin rad…
Galerija nauke i tehnike SANU: Teslin rad...

Galerija nauke i tehnike SANU: Teslin rad…

Od 11. (18.00) do 21. jula u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Teslin rad na energijama – Inspiracija za buduća pokolenja“.

Nikola Tesla je bio vizionar i naučnik. Rezultati do kojih je došao su već u toku njegovog životnog veka postali deo tehnologija koja znače bolji život, ali imaju nemerljiv uticaj i na tehnologije neslućenih dimenzija namenjene budućnosti.
Danas je nemoguće zamisliti život bez uređaja i sistema koje je Tesla patentirao i demonstrirao, koristeći tehniku koja je postojala krajem XIX veka.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) povodom 160 godina od Teslinog rođenja i 175 godina postojanja, organizuje jednodnevni naučni skup i izložbu sa temom „Teslin rad na energijama – Inspiracija za buduća pokolenja“.

Organizatori izložbe su se opredelili za mali broj reprezentativnih eksponata koji se svi odnose na energiju i prenos energije, imajući u vidu da paralelno u Beogradu postoji nekoliko drugih izložbi i događanja koji su posvećeni jubilarnoj 160-godišnjici rođenja Nikole Tesle.

Teslin rad – i za decu

Zbirna ilustracija je data eksponatom „Sistem razvoda električne energije – interaktivna maketa“, koji je pripremio Schneider, Beograd.

Drugi eksponati na ovoj izložbi su: postavka sa sinhronim i asinhronim motorom, Teslin generator polja i mehanički analogon transformatora, Teslino „jaje“, i indukcioni motor. Neki od rezultata su prikazani skupom štampanih materijala koje je pripremio Muzej Nikole Tesle.

Cilj izložbe je i privlačenje pažnje najmlađih, pa je poseban kutak prilagođen njihovim interesima i daje im šansu da se zabave daljinskim upravljanjem podmornicama u malom akvarijumu i slušanjem zvuka koji potiče od korone (plazma) generisane modelom Teslinog transformatora.

Ovaj dečji kutak uključuje i rezultate akcije „Zahvaljujući Tesli – digitalni izlog učenika iz osnovnih škola Srbije“ koju vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Specifičnost ove izložbe je i integracija informacija kroz QR kod štampan na panelima pored eksponata, koji posetiocima omogućava da putem svojih „pametnih“ telefona pogledaju i virtuelni sadržaj u vezi sa eksponatom. Razlog za integraciju ove tehnike je želja organizatora da ukažu na značaj i mogućnosti koje pruža bežična komunikacija koju je Tesla patentirao 1898. godine.

Izložba u Đure Jakšića 2 može da se pogleda radnim danima od 10.00 do 20.00 i subotom od 10.00 do 15.00. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.