Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Remont: Forenzičko proročanstvo
Galerija Remont: Umesto glave poete - Forenzičko proročanstvo

Galerija Remont: Forenzičko proročanstvo

Od 18. jula (19.00) do 5. avgusta u Galeriji Remont biće otvorena izložba „Umesto glave poete – Forenzičko proročanstvo“.

U Maršala Birjuzova 7 biće postavljeni radovi bugarskih umetnika koji pokušavaju da istraže ulogu imaginacije, poetičnog u formulisanju umetničkog i ličnog identiteta.

Beograđani će moći da pogledaju radove čiji su autori Georgi Ruzhev, Kamen Startchev, RASSIM, Stanimir Genov i Prodan Markov – umetnici različitog iskustva i afirmacije.

Njihova dela su spojena u hipotetičku strukturu kriminalističke istrage koja prati hipotetično samoubistvo hipotetičnog poete pri čemu je njegova figura nosilac imaginacije kao vrline i kulturne vrednosti.

Nedostaje glava…Galerija Remont: Umesto glave poete - Forenzičko proročanstvo

U „Umesto glave poete – Forenzičko proročanstvo“ glava poete nedostaje a mi pokušavamo da razrešimo slučaj i da nadomestimo njene izgubljene sadržaje.

Metaforički aspekt ovakve primenjene strukture takođe reflektuje i neke druge manje poetične teme. Odabir za izložbu je baziran na drugačijem istraživanju – formalnom istraživanju savremenog procesa apstrakcije.

Na suptilnom umetničkom nivou izložba prezentuje različite strategije, prakse i razumevanja umetničke apstrakcije. Na istorijskom nivou priroda procesa apstrakcije je u različitim epohama i kontekstima ukazivala na različite kulturne složenosti, sofisticiranosti ili razvijenosti.

Skorije izložbe i studije u Sofiji i šire, odnose se prema apstrakciji kao prema sporadičnoj pojavi, fenomenu koji se dešava kroz epohe. A s obzirom na to da istorija greši oko mnogih stvari, ova izložba dokazuje da je upotreba apstrakcije stvar ličnog vremena i njegovog toka. Praznina nedostajaće glave poete, njeni sadržaji, projekcije, projektili su apstrakcija koliko i kulminacija poetičnig događaja.

„Umesto glave poete – Forenzičko proročanstvo“ je spontani nastavak izložbe „Telo Orfeja / The Body of Orpheus“ Kamena Starčeva u Plovdivu.

Ova će postavka, kao nastavak, slediti put istraživanja mistične oblasti apstraktne slikovnosti koja nosi suštinu poetičnog. Standardnom forenzičkom procedurom upoređuju se pronađene materije sa svojim različitim potencijalnim pandanima. Zato svlačimo delove poetičnog uma i predstavljamo ih kao nosioce značenja. Mogu se shvatiti kao činioci materije poete ili kao telo poete. Oni su umetnički radovi bugarskih umetnika – univerzalni surogati onoga što bi mogli biti. Pesma. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.