Naslovna » Izlasci » Izložbe » IMS: Izložba „Sveti Sava Srpski“
Sveti Sava Srpski
Sveti Sava - kopija freske iz manastira Mileševa

IMS: Izložba „Sveti Sava Srpski“

Od 5. jula (12.00) u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića biće otvorena izložba „Sveti Sava Srpski“.

Posle uvodnih reči direktora Istorijskog muzeja Srbije dr Dušice Bojić i autora izložbe muzejskog savetnika dr Andreja Vujnovića, izložbu će svečano otvoriti patrijarh Irinej.

Multimedijalna izložba „Sveti Sava Srpski“ je plod višegodišnjeg istraživačkog rada autora i nastoji da, kroz arhivsku građu, kopije fresaka i ikona i fotografije ličnih predmeta i relikvija Svetog Save, što potpunije približi javnosti njegov svetovni i duhovni put, kao i veličinu i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i celokupnu srpsku istoriju i kulturu.

Na izložbi su prikazani svetovni život Rastka, trećeg sina velikog župana Raške Stefana Nemanje, njegovo odstupanje od zemaljske vlasti, odlazak na Svetu goru i zamonašenje pod imenom Sava, rad na sticanju autokefalnosti i autonomije Srpske pravoslavne crkve u Nikeji gde je postao i prvi srpski arhiepiskop.

Pokazano je i pregalaštvo na poboljšanju crkvene organizacije, državotvorni, državnički i diplomatski poslovi kojima je izdejstvovao, između ostalog, i međunarodno priznanje Srbije za kraljevinu, ali i nemerljivi svestrani doprinosi na polju prosvetiteljstva, književnosti i ktitorstva (obnova manastira Hilandar, podizanje Žiče, Studenice i drugih manastira), koji su Svetog Savu učinili najznačajnijom ličnošću u istoriji srpskog naroda.

Sveti Sava je zbog svojih dela još tokom života smatran svetiteljem, a posle smrti 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj i prenosa njegovih moštiju u manastir Mileševa zaokružen je i njegov kult, uvažen i poštovan i kod Rusa, Grka, Bugara i drugih naroda okolnih država. Stoleće i po posle osvajanja Srbije Turci su, uvidevši da kult Svetog Save znači kult „stare srpske države“ koju narod hoće da obnovi, spalili svetiteljeve mošti 1594. godine u Beogradu.

Dizajn postavke osmislio je Rastko Šurdić.

Izložba će biti otvorena do 28. novembra. (danubeogradu.rs)

IMS: Izložba "Sveti Sava Srpski"
Jovan Kozma, Sveti Sava i Sveti Simeon sa žitijem Svetog Save – kopija freske iz manastira Morača