Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Pravednici među narodima“ u Narodnoj biblioteci
Medalja „Pravednik među narodima“
Medalja „Pravednik među narodima“

Izložba „Pravednici među narodima“ u Narodnoj biblioteci

U Narodnoj biblioteci Srbije u četvrak 21. jula u podne biće otvorena izložba fotografija „Pravednici među narodima“ koja predstavlja podvige rumunskih nosilaca visokog izraelskog odlikovanja.

„Pravednik među narodima“ je najviše priznanje koje država Izrael i Memorijalni centar Jad Vašem dodeljuju pripadnicima drugih naroda, kao zahvalnost za spasene živote Jevreja tokom Holokausta. Odlikovanje je do sada dobilo 26120 pojedinaca širom sveta, među kojima je i 60 Rumuna. Priče nekih od njih, fotografski dokumentovane, su pred beogradskom publikom.

Situaciju u Rumuniji tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. veka bila je veoma nepovoljna. Propaganda, podstrekivanje na obračun sa Jevrejima i nasilje na ulicama vođeni od strane nacionalistične Gvozdene garde pripremali su teren za donošenje antisemitskih zakona. Diktator Jon Antonesku, koji je sarađivao sa nacističkom Nemačkom, inicirao je sistematsku deportaciju i ubijanje Jevreja Besarabije, Bukovine i oblasti Dorohoj. Transnistrija, deo okupirane Ukrajine pd rumunskom upravom, služio je Rumuniji kao zona za likvidaciju Jevreja.

Prema podacima Međunarodne komisije za Holokaust, Rumunija je bila odgovorna za smrt između 280 i 380 hiljada rumunskih i ukrajinskih Jevreja u zemlji i na teritorijama pod njenom kontrolom. Tek posle bitke kod Staljingrada, kada je postalo jasno da nacistička Nemačka gubi rat, Antonesku je odlučio da prekine deportacije, tako da je preživelo oko 290 hiljada Jevreja. Rumuni, nosioci odlikovanja „Pravednik među narodima“, rizikujući svoje živote spašavali su sugrađane Jevreje.

„Ko spase jedan život, spasao je čitav svet“ natpis je na medalji „Pravednik među narodima“.

Napomenimo da je ovom medaljom odlikovano i 135 Srba.

Postavku, koju priprema Ambasada Rumunije u Beogradu, možete pogledati u Holu ispred Centralne čitaonice Narodne biblioteke Srbije.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković