Naslovna » Izlasci » Izložbe » KCB: Nove izložbe od 28. jula
Momčilo Uzunović - Nova stvarnost
Momčilo Uzunović - Nova stvarnost

KCB: Nove izložbe od 28. jula

U tri galerije KCB-a – Artget, Likovnoj galeriji i Podroomu, od 28. jula od 20. avgusta biće otvorene nove izložbe.

Galerija Artget: Dokumentaristi – Nova stvarnost

Fotografi mlađe i srednje generacije, većina s akademskim obrazovanjem, predstaviće nove slike stvarnosti koja je i sama izmenjena u skladu sa načinom života i društvenim vrednostima.

Na izložbi će biti prikazani radovi članova kolektiva Ulice fotografije, studenata Akademije umetnosti u Beogradu, kao i nekoliko fotografa iz drugih srpskih gradova. Kroz različite priče i pristupe prikazaće interesovanja mladih ljudi danas, njihov pogled na okolinu, bliske ljude, stanje društva, uticaj prošlosti na današnjicu…

Ujedinjuje ih zajednička estetika neposrednog i direktnog pogleda koja najviše podseća na snapshot, koji odlikuje jasan i snažan vizuelni izraz oslobođen pravila i kanona estetike jer nova stvarnost zahteva i nov pogled na svet.

Izložbu je pomogla kompanija Canon koja poziva sve zainteresovane da prisustvuju predavanju fotografa Zorana Mirčetića 28. jula od 19.00 koji će govoriti o fotografiji i tehnikama uz pomoć kojih nastaje magija savršenih slika.

Svi ljubitelji Canon opreme imaće prilike da se bliže upoznaju sa izloženim Canon DSLR aparatima, štampačima serije PixmaPro i G serije, kao i najtraženijim i najomiljenijim Canon uređajem-prenosnim Canon Selphy štampačem.

Fotografi: Sofija Balać, Jelena Pajić, Irfan Ličina, Teodora Ivkov, Miloš Čubrilo, Mitar Simikić, Marko Živković, Zoran Rašić, Miljan Vuletić, Momčilo Uzunović.

Galerija Artget, Trg republike 5/I
svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno

KCB: Selma Selman - Contemporary Thesaurus
Selma Selman – Mercedes

Galerija Podroom: Contemporary Thesaurus

U KCB-u će biti predstavljeni radovi iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba je osmišljena je kao novi presek savremene vizuelne umetnosti u Republici Srpskoj i bavi se njenim aktuelnim pojavama, teorijskom genezom i medijskim osobenostima.

Izložbom su obuhvaćena dela deset autora (Igor Bošnjak, Nikola Kekerović, Ninoslav Kovačević, Mladen Miljanović, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mila Panić, Selma Selman, Saša Tatić i grupa Tač.ka), koji su svojim aktivnim i intenzivnim prisustvom na savremenoj sceni ovog prostora detektovani kao njeni vodeći nosioci.

Koncept izložbe bazira se na pojmu tezaurus (lat. thēsaurus), koji se u muzeologiji odnosi na proces formiranja muzejskih zbirki čineći njihovo misaono i spoznajno utemeljenje, pa izložba kao savremena riznica objedinjuje i predstavlja sabrana/tezaurirana znanja o savremenoj umetnosti Republike Srpske.

Koncept izložbe osmislila je Žana Vukičević.

Galerija Podroom, Trg republike 5
svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno.

Likovna galerija: Maja Simić – Autoportreti

Izložbu čiji je podnaslov „Digitalni otisci duše“ čini serija grafika velikih formata u kojima umetnica nastavlja da se bavi fenomenom ženskog identiteta.

U autorefleksivnom dijalogu sa sopstvenim telom kao medijem ona prenosi različita stanja kroz koja femina prolazi tokom odrastanja i sazrevanja. Iako su po svom tematskom konceptu ovi radovi autoportreti, oni prerastaju personalni nivo značenja i postaju metafore za probleme i izazove sa kojima se savremene žene susreću.

Sam naziv izložbe „Autoportreti“ predstavlja zapravo biografske ‘otiske duše’, koji se mogu čitati i kao inteligentan glas feminističke osvešćenosti.

Maja Simić pripada generaciji umetnica koje veoma promišljeno u svom radu koriste digitalne tehnologije, u ovom slučaju pravi se sinegrija grafike i fotografije i na taj način se otvara polje intermedijalnosti.

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno

(danubeogradu.rs)

KCB: Maja Simić - Korida
Maja Simić – Korida

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.