Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Kozački ansambl „Slobodna stepa“ u Sava centru

Kozački ansambl „Slobodna stepa“ u Sava centru

U četvrtak, 14. jula od 20.30, u Sava Centru biće održan koncert Ruskog državnog kozačkog ansambla pesama i igara „Slobodna stepa“.

Ansambl je osnovan 2005. godine u Stavropolju kao Državni profesionalni kozački ansambl pesama i igara „Slobodna stepa“ (rus. „Volьnaя stepь“). Naziv ansambla odražava suštinu kozaka, njegovu vekovnu težnju da bude nezavisan, slobodan, „voljan“. Kozak-ratnik i njegov konj, verni saborac, bili su gospodari nepregledne stepe.

Stavropolj je kozački kraj. Ovde su se splele vekovne folklorne tradicije kozaka sa juga Rusije – Dona, Tereka, Kubanja i potomaka Zaporoških kozaka – Crnomorskih kozaka. Narodno umetničko stvaralaštvo stavropoljskog kraja zasniva se na duboko liričnom kozačkom folkloru.

Na repertoaru ansambla su vokalno-koreografske kompozicije, ratne, vesele pesme za igru i mnoge druge. Tu su i igre koje oslikavaju kulturu stanovnika Tereka, Kubanja, Dona i Zaporožja kroz prošlost i sadašnjost. Stvaralaštvo Ansambla predstavlja harmoničan spoj žanrova – horskog pevanja, narodne igre i muzike.

Ko su ovde pevači, a ko igrači?

Gotovo svaku pesmu prate nekakvi scenski elementi, najčešće je to igra. Sa druge strane, kozačku igru često prati horsko pevanje. Gledalac se ponekad može zbuniti – ko su ovde pevači, a ko igrači?

Dodatnu živopisnost Ansamblu „Slobodna stepa“ pridodaju i ručno izrađeni kostimi, koji oslikavaju način života kozaka.

Ansambl neprekidno usavršava svoje profesionalne veštine zahvaljujući direktoru i umetničkom rukovodiocu – on je Zaslužni umetnik Republike Ingušetije i Počasni umetnik Stavropoljskog kraja, Vasilij Berčenko.

Rukovodilac hora Ansambla je Svetlana Danilova, rukovodilac orkestra je višestruko nagrađivani umetnik na državnim takmičenjima Dmitrij Mihajlov, folklorni koreograf je Ljudmila Berčenko, a glavni koreograf Ansambla je Zaslužni umetnik Republike Ingušetije Viktor Agejev. Ansambl je osvojio mnogobrojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima.

Ansambl „Slobodna stepa“ gostovaće u Beogradu u okviru evropske turneje. Pored Srbije nastupiće u Italiji, Portugaliji i Švajcarskoj.

Cene ulaznica su 1.200, 1.600 i 1.900 RSD. (danubeogradu.rs)