Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Srpske narodne umotvorine
Kreativni centar: Srpska narodna književnost

Kreativni centar: Srpske narodne umotvorine

Izdavačka kuća Kreativni centar objavila je knjigu „Srpske narodne umotvorine“ koju si priredili Simeon Marinković i Slavica Marković, a ilustrovala Mirjana Živković.

U okviru popularne edicije „Pustolovine“ nedavno je objavljena peta knjiga koja zaokružuje seriju posvećenu srpskom narodnom stvaralaštvu. Posle već dobro poznatih raskošnih knjiga „Srpske narodne bajke“, „Srpske narodne pripovetke“, „Srpske narodne lirske pesme“ i „Srpske narodne junačke pesme“ pred čitaocima je nova knjiga – „Srpske narodne umotvorine“.

Ova knjiga sadrži bisere narodne mudrosti koji su nastajali vekovima, a koje je pažljivo sakupljao Vuk Stefanović Karadžić. Poslovice su od davnina poznate u svim kulturama.

Etiopljani, na primer, kažu da su reči bez poslovica kao jelo bez soli, a Uzbekistanci da su reči dedova izvor mudrosti. One obuhvataju sve važne oblasti života i predstavljaju značajno svedočanstvo duhovnog trajanja svakog, pa i našeg naroda. Zalažu se za najveće ljudske vrednosti – za pravdu, poštenje, rad, slobodu, ljubav, prijateljstvo, znanje, razumevanje. Stvarao ih je narod u svakodnevnom životu, ali su dolazile i iz pisane književnosti, iz kultura drugih naroda i epoha, prenosile se i menjale kao i život što se razvijao i menjao.Kreativni centar: Srpske narodne umotvorine

Ta godinama sticana saznanja pretočena su u brojne oblike: poslovice, pitalice, zagonetke, izreke, poređenja, blagoslove, zakletve, razbrajalice, brzalice itd. Takvom podelom narodne umotvorine predstavljene su i u ovoj knjizi, a priređivači Simeon Marinković i Slavica Marković napravili su izbor najvrednijih narodnih umotvorina, najboljih misli o srpskim narodnim umotvorinama i nastojali su da tome dodaju svoja viđenja i ocene.

Svojim crtežima i brojnim prilozima – fotografijama običaja, obreda, odevnih i drugih predmeta, šara i vezova utkanih na njima, preuzetih najviše iz zbirki Etnografskog muzeja, knjigu je ukrašavala Mirjana Živković. Sve to na živopisan način oslikava milje u kojem su nastajale srpske narodne umotvorine.

Na početku ove lepe i bogato ilustrovane knjige urednički tim zaključuje da je narod beskrajno bogatstvo i raznovrsnost života ispredao u svom jeziku uživajući u sladosti reči i kazivanja. Zato se jezik tako razgranao i raskrupnjao. Ove kratke govorne forme to najbolje pokazuju. (danubeogradu.rs)

Uzrast: 12+

Naše narodne poslovice stoje kao građevine ili kao živi ljudi sa ljudskim fizionomijama. Čitaocu dođe da nekoj poslovici pruži ruku, nekoj da duboko skine kapu, neku da pojuri, o neku da se osloni kao o čvrst zid. (Isidora Sekulić)

U male govorne oblike narodnih umotvorina stalo je mnogo životnog iskustva, lepote, ali i želje za igrom, mudrosti i smeha, gorčine i radosti. (Marija Kleut)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.