Naslovna » Izlasci » Muzika » Mikser, 14. jul: Igranka na Dan Francuske
Dan Francuske u Mikseru
Dan Francuske u Mikseru

Mikser, 14. jul: Igranka na Dan Francuske

U prostoru Mikser House u četvrtak 14. jula biće obeležen Dan Francuske, na isti način kako se to čini u Francuskoj – plesom u najaktuelnijim, najluđim i najpoznatijim ritmovima.

Igranka u bašti počinje u 21:30 i traje do ponoći, ulaz je besplatan, a organizatori, Mikser House i Francuski institut u Srbiji, pozivaju javnost na “Bal populaire” sledećim rečima:

„Bilo bi nam zadovoljstvo da igramo sa vama, prijateljima iz Srbije, sa Francuzima koji žive u Srbiji ili sa prolaznicima: zato dođite u velikom broju, povedite svoje prijatelje i zaigrajmo svi zajedno u ritmu najmodernijih hitova ili najpoznatijih očaravajućih melodija!Za dž

DJ Ewox biće za mikser pultom Mikser House-a, kuće koja nas okuplja jer nema boljeg mesta za ludovanje od Savamale.“

Nacionalni praznik Francuske – Dan Francuske ili Dan Bastilje, kako se uobičajeno naziva, obeležava se 14. jula, u znak sećanja na dan kada su 1789. godine Parižani zauzeli trvđavu – zatvor Bastilju, što je obeležilo početak Francuske buržoaske revolucije. Naoružani narod, kojem se pridružio i deo vojske, primorao je apsolutističku monarhiju da zvanično ukine feudalizam, a Narodna ustavotvorna skupština je već krajem avgusta usvojila poznatu Deklaracija o pravima čoveka i građanina, preteču prvog francuskog Ustava. Po prvi put su ustanovljena univerzalna ljudska i građanska prava, od kojih je najvažnija potpuna jednakost pred zakonom.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković