Naslovna » BG servis » Otvoren klub za traženje posla

Otvoren klub za traženje posla

Klub za traženje posla, čije se opremanje i rad finansiraju iz sredstava Evropske unije kroz projekat „EU pomoć teže zapošljivim grupama“, zvanično je otvoren.

Klub se nalazi u prostorijama Centra za socijalno preduzetništvo na Trgu Nikole Pašića 8, a prva grupa polaznika obuke za aktivno traženje posla već je mogla da se uveri u sve njegove pogodnosti.

Na ovom mestu nezaposleni mogu da dobiju svu neophodnu pomoć i obuku, ali i da iznesu svoje probleme.

– Želja nam je da na ovom mestu postoji interakcija između ljudi koji traže posao i poslodavaca, u neposrednom i direktnom kontaktu, i to na jednom mestu. To je primena dobrih primera iz sveta. Planiramo da ovaj klub bude centralni, ali da se slični otvaraju i na teritorijama gradskih opština. Tržište rada je živa stvar i zato grad nastoji da permanentno redefiniše sve mere u aktivnoj podršci zapošljavanju – kaže Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje grada.

On je najavio da grad namerava da u čitav proces uključi i sve veće investitore koji traže radnu snagu u Beogradu, te da će oni biti direktno umreženi sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Polaznici će na ovom mestu dobiti obuku kako najlakše doći do posla, kako se piše CV i koja radna mesta su aktuelna, ali će moći i da razmene iskustva.

NSZ i klubovi za traženje posla

Nacionalna služba za zapošljavanje pruža značajnu podršku nezaposlenima putem mera i programa kao što su klubovi za traženje posla, centri za informisanje i profesionalno savetovanje i samouslužne radne stanice.

Klubovi za traženje posla pomažu nezaposlenima da usvoje veštine i znanja potrebne za aktivno traženje posla, odrede svoje profesionalne ciljeve i povećaju motivaciju. Nezaposleni dobijaju informacije o slobodnim radnim mestima, razmenjuju iskustva i uče kako da konkurišu za posao i predstave se poslodavcu.

Centri za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS) pružaju podršku u donošenju odluke o izboru zanimanja i usluge karijernog vođenja. Pored širenja mreže, cilj je da CIPS u Srbiji bude u mogućnosti da ponudi usluge po ugledu na zemlje koje već imaju dobro razrađene koncepte.

Samouslužne radne stanice su informativni punktovi na kojima nezaposleni mogu da pretražuju objavljena slobodna radna mesta, kroz bazu podataka NSZ ili druge izvore.

Uz pomoć projekta „EU pomoć teže zapošljivim grupama“ opremljeno je i počeće sa radom 60 novih klubova za traženje posla, 20 novih centara za informisanje i profesionalno savetovanje i 80 samouslužnih radnih stanica u našoj zemlji.

Savet za zapošljavanje Grada Beograda dao je veliku podršku ovom projektu i aktivno se uključio u njegovu realizaciju. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.