Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Računi za „Infostan“: skuplja voda, održavanje zgrada i liftova
Infostan - skuplja voda
Foto: Shutterstock

Računi za „Infostan“: skuplja voda, održavanje zgrada i liftova

Od 1. avgusta Beograđani će dobijati više račune za „Infostan“ jer poskupljuje voda, a verovatno i održavanje zgrada i liftova – zbog inflacije.

U Novostima je objavljen tekst o ovom poskupljenju koje je novi udar na kućni budžet kada stignu septembarski računi. Iako je pre samo godinu dana povećana cena vode, ona će poskupeti sa obračunima potrošnje od 1. avgusta i ovaj put.

Novi cenovnik pojedinih komunalnih usluga stupa na snagu za koji dan. Iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ već su odlučili da će cena najdragocenije tečnosti iz slavina biti viša za pet odsto.

Krivac za novi udar na kućni budžet jeste inflacija od četiri odsto, na koju se nadležni pozivaju i time pravdaju novo vrednovanje svoje usluge. Pošteđenih – nema! Tako će se umesto dosadašnjih 75,73 dinara po kubiku plaćati 79,52. Privrednicima i drugim potrošačima, novčanik će biti „lakši“ za 7,14 dinara u odnosu na prethodni mesec, kada su plaćali 137,28 dinara.

Čekaju „zeleno svetlo“

Po ugledu na svoje kolege, i JP „Gradsko stambeno“ moglo bi od avgusta da iznenadi Beograđane svojim cenama višim za nekoliko desetina dinara. Za svoj plan, koji su detaljno proračunali, nadležni iz ovog preduzeća čekaju „zeleno svetlo“ gradonačelnika. Oni su mu u petak predali zahtev za saglasnost za izmene odluke o visini naknade za održavanje stambenih zgrada.

Ukoliko ovaj zahtev bude usvojen, održavanje zgrade sa liftom biće tri dinara skuplje po kvadratu nekretnine. To bi značilo da će sugrađani koji žive u stanu od 60 kvadrata plaćati 180 dinara svakog meseca. Ipak, nevoljama nije kraj. Džepovi će dodatno biti prazniji i kada je reč o pranju i čišćenju zgrada, pa će umesto 178,40 dinara sada plaćati 217,91.

Opravdanje za novi cenovnik od „Stambenog“, navodno, jeste velika rupa u budžetu za posao koji obavljaju, budući da dotrajalost objekata zahteva više sredstava, a za hitne intervencije fali nekoliko stotina miliona dinara. Za servis i veće intervencije ne ostaje skoro ništa, jer je oko milijardu dinara, od ukupnog budžeta planiranog za ovu godinu, dovoljno za samo 86 odsto hitnih popravki. (novosti.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.