Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Svadba u Etnografskom muzeju?!

Svadba u Etnografskom muzeju?!

Da li je zaista održana svadba u Etnografskom muzeju?! Prenosimo saopštenje koje smo dobili od „zabrinutih građana“…

„Obraćamo vam se kao zabrinuti građani koji žele da stanu na put daljem bahaćenju pojednih direktora javnih ustanova i preduzeća koji vlasništvo svih građana vide i koriste kao ličnu svojinu.

Predstavljamo vam slučaj bahate direktorke Etnografskog muzeja u Beogradu – Mirjane Menković.

Naime, gospođa Menković je posle čuvenog ‘renoviranja’ Manakove kuće, koje je građane Srbije koštalo neverovatnih 33 miliona dinara (a šta je zaista urađeno i koliko je novca zaista utrošeno, vrlo lako možete videti ako posetite Manakovu kuću) nastavila sa svojatanjem državne svojine i njenim korišćenjem u svoje lične i porodične potrebe.

Direktorka Menković je svadbu svoga sina Stefana Menkovića organizovala gde drugde nego u Etnografskom muzeju!!! U prostoru Etnografskog muzeja su se provodili, zabavljali i bahatili na eksponatima kulturnog nasleđa svih građana ove zemlje, eksponatima koji su vekovima unazad prikupljani i čuvani.

Svadba u Etnografskom muzeju?!

Da li ovo znači da svako od nas može da napravi svadbu u Etnografskom muzeju, roštilj na teresi Skupštine grada, žurku u muzeju Nikole Tesle, fudbalsku utakmicu ispred Hrama Svetog Save?

Da li ovo znači da je Etnografski muzej muzej svih nas ili privatna firma jedne porodice?
Koliko je eksponata oštećeno prilikom ove ‘velelepne’ proslave?
Koliko dana zbog ovoga nije radio Etnografski muzej?
Ko je platio ovu proslavu i koliko?
I najbitnije, ko je i sa kojim pravom sve ovo dozvolio?

U prilogu vam dostavljamo fotografije sa ovog ‘slavlja’.

Stop Bahatim direktorima!!!“

Saopštenje je poslato sa E-maila koji je poznat redakciji.

Svadba u Etnografskom muzeju?!

Svadbe u Etnografskom muzeju

Zanimljivo je da su se 2007. godine u Noći muzeja u Etnografskom muzeju venčali viša kustoskinja i konzervator muzeja u okviru izložbe „Šta mi bi?“. To venčanje je bilo deo izložbe ali se zaista dogodilo pred oko 500 posetilaca.

Ali to nije bilo prvo venčanje. Naime, krajem devedesetih jedan od zaposlenih baš u Etnografskom muzeju upoznao je svoju buduću suprugu i organizovao izložbu/venčanje „Na ludom kamenu“.

Pokušali smo da dobijemo odgovore od nadležnih u Etnografskom muzeju povodom najnovijeg venčanja. Jedino što je sigurno jeste da nije organizovana u sklopu neke izložbe.

Dobili smo odgovor: „Budući da je reč o direktnom pominjanju imena direktora Etnografskog muzeja i konkretnom događaju, najkorektnije bi bilo da direktno stupite u kontakt s gospođom Menković. Ona je trenutno na odmoru i vratiće se krajem meseca“. (danubeogradu.rs)

Svadba u Etnografskom muzeju?!

Reakcija direktorke muzeja

Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković negirala je da su muzejske prostorije i eksponati zloupotrebljeni za vreme venčanja njenog sina.

Po njenim rečima, venčanje njenog sina održano je 2015. godine u restoranu, a Etnografski muzej su iskoristili samo za fotografisanje.

„Kao i svi mladenci, i oni su poželeli da naprave set venčanih fotografija i za to mesto su izabrali Studentski park. S grupom svojih prijatelja poželeli su da se slikaju i u Etnografskom muzeju, kao izraz ljubavi i poštovanja prema onome što prepoznaju kao deo svog kulturnog identiteta“, navela je Mirjana Menković, preneo je Kurir.

Direktorka Etnografskog muzeja dodala je da su eksponati bili deo interaktivne izložbe i da je svako od posetilaca mogao da ih koristi. Mirjana Menković je rekla da su autori izložbe rekonstruisali kuhinju iz tog perioda koristeći predmete koje su pozajmili iz jednog etno dućana.

„Kao i svi posetioci, ova grupa mladih farmaceuta, lekara i ekonomista s dužnim poštovanjem se odnosila prema izložbenim eksponatima i Etnografskom muzeju u celini“, rekla je Mirjana Menković, koju je ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac prethodno pozvao da se izjasni o navodima u medijima da je u muzejskim prostorijama organizovala svadbu svog sina.

“Ukoliko se medijski navodi ispostave kao tačni, nema sumnje da će direktorka Etnografskog muzeja za to snositi posledice”, saopštilo je 19. jula Ministarstvo kulture, koje se o tom slučaju nije više oglašavalo.

Javnost je saznala za zloupotrebu Etnografskog muzeja posredstvom dopisa grupe građana koji su medijima poslali fotografije na kojima se vide svatovi koji se provode i zabavljaju na muzejskim eksponatima.

Svadba u Etnografskom muzeju?!

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.