Naslovna » Izlasci » Volonter.rs u Mikseru: Kako okupiti volontere

Volonter.rs u Mikseru: Kako okupiti volontere

U četvrtak 7. jula od 18 časova, u prostoru Mikser House, zainteresovani će moći da saznaju kako pojedinac ili organizacija mogu putem platforme Volonter.rs da okupe volontere za neku akciju.

Internet platforma Volonter.rs nalazi se na adresi www.volonter.rs i namenjena je pokretanju kratkih volonterskih akcija. Njeno korišćenje je besplatno za svakog pojedinca, neprofitnu organizaciju, državnu instituciju, obrazovnu instituciju i sportsko udruženje.

Za pokretanje volonterske akcije ne mora se imati iskustvo, pošto platforma informiše o bitnim smernicama. Svaka akcija može biti dovoljno mala da uspe. Potrebno je, na primer, samo pet volontera da bi se puno toga uradilo tokom dva do tri sata slobodnog vremena.

Pojedinci će moći da čuju kako da lako okupe nove ljude koji dele njihova interesovanja i učine nešto dobro tamo gde se nalaze.

Za predstavnike organizacija prezentacija je korisna jer ih upućuje kako platforma može da posluži aktiviranju javnosti i osoba koje organizaciju prate na društvenim mrežama, kako bi se sprovela akcija. Može se učiniti nešto korisno, na primer, za lokalne zajednice širom Srbije, ne samo u Beogradu.

Poenta i osnova volontiranja je – učiniti nešto za društveno dobro. Platforma Volonter.rs upravo zbog toga postoji. Obavezno je da korisnik bude stariji od 15 godina i u svemu se pridržava važećeg Zakona o volontiranju.

Iako je prevashodno namenjena za ad hoc akcije, platforma omogućava i uslove za organizaciju i promociju akcija “dugoročnog volontiranja”. Važeći  Zakon o volontiranju definiše dugoročno volontiranje kao volontiranje koje traje duže od 10 časova nedeljno, najmanje tri meseca bez prekida. Zakon predviđa i posebne uslove za ovaj vid volontiranja, a jedan od njih je da se ugovor o volontiranju mora zaključiti u pisanom obliku.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković