Naslovna » Izlasci » Festivali » 25. Međunarodni festival etnološkog filma
Festival etnološkog filma: Šunu će doći (Grand Prix 2015)
Festival etnološkog filma: Šunu će doći (Grand Prix 2015)

25. Međunarodni festival etnološkog filma

Od 12. do 16. oktobra u Etnografskom muzeju biće održan 25. Međunarodni festival etnološkog filma.

U jubilarnoj godini na festivalu će biti predstavljena najnovija svetska i domaća produkcija etnološkog i antropološkog filma.

Po propozicijama, najboljim filmovima će biti dodeljene sledeće nagrade: Glavna nagrada Grand Prix, Nagrada za najbolji domaći film, Nagrada za najbolji inostrani film, Nagrada za najbolji Non Professional Film, Nagrada za najbolji film na konkursu ID3min, Nagrada za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu, Nagrada za najbolju kameru, Nagrada za najbolju montažu i Nagrada za najbolju kontekstualnu primenu zvuka.

Selekciona komisija pogledala je 219 filmova iz više od 40 zemalja. Od toga 119 u kategoriji međunarodnih i deset u kategoriji neprofesionalnih. Posle konsultacija, odlučili su da se na festivalu prikaže 57 filmova a 32 u takmičarskom programu:

„Etnološki film se bez sumnje prepliće i sa drugim žanrovima i gotovo da nema teme koja se u njegovim okvirima ne bi mogla ispričati. Ipak, on mora da pronađe i svoju posebnost, nešto po čemu će biti na prvi pogled prepoznatljiv. To su zapravo okviri u kojima se vrši naracija, odnosno okviri u kojima se ona interpretira. Smatramo da su izabrani filmovi uspeli da skope taj čudesni kaleidoskop sazdan od raznobojnih delića kulturne stvarnosti. Sada još samo ostaje da publika da o tome svoj sud“, piše u saopštenju selekcione komisije.

Festival etnološkog filma – neizostavna destinacija

Međunarodni festival etnološkog filma već decenijama postoji kao jedan od značajnih programa Etnografskog muzeja a danas je neizostavna destinacija u godišnjem kalendaru srpskih i stranih filmskih stvaralaca i stručnjaka, delatnika i saradnika, kao i mnogih ciljnih grupa građana.

Tematski i sadržajno, festival svedoči o neumitnim procesima promena u poimanju i kreiranju etnološkog filma: od etnografskih beleški, rekonstrukcija običajne prakse, tumačenja usmerenih ka svakodnevnom životu i ritualizacijama tradicionalnih zajednica do današnjih, prevashodno civilizacijskog poimanja sveta, zajednica i čoveka u njima.

Festival etnološkog filma već godinama usmerava svoje programe ka novim grupama stvaralaca i proširuje polje u kome nastaje etnografski, etnološki i antropološki korpus tema i sadržaja definisanih putem filmskog medija. Takođe, važno je i to što se prate nove tehnologije i instrumenti u oblikovanju uže dokumentarnog, potom istraživačkog a na kraju i autorskog pristupa.

U žiriju festivala ove godine su Vladimir Anđelković (filmski producent), Stole Popov (reditelj) i Naško Križnar (etnolog i arheolog).

Više informacija pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.