Naslovna » BG špijun » Drugi FreeDom Art Festival u Pančevu
FreeDom Art Festival

Drugi FreeDom Art Festival u Pančevu

Na više lokacija u Pančevu od 17. do 28. avgusta biće održan drugi FreeDom Art Festival u organizaciji Doma omladine.

„Ovogodišnji FreeDom Art Festival pevaće o slobodi; govoriće glasno o umetnosti; učiće nas o univerzalnim vrednostima; podsetiće nas na vrline koje imamo u sebi; promovisaće odgovornost; pozvati nas na solidarnost; motivisaće nas na humanost“, najavljuju organizatori.

Festival počinje pretfestivaskim programom 17. avgusta ispred zidića kod OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Pančevu, predstavljanjem murala koje su oslikali Siniša Janjić, Studio „Kriška“, c6h6 kids i Instiktiv kreativ. Istog dana biće otvorena izložba o istoriji Pančeva dugoj 300 godina, koju realizuje Istorijski arhiv u Pančevu, pod nazivom „Dani slobode u Pančevu“.

U sredu, 24. avgusta, na Platou Milana Mladenovića, održaće se specijalan program posvećen sastavu Ekatarina Velika, koji je ostavio snažan trag na celokupnoj rok sceni i mnogim bendovima služilo kao uzor u stvaralaštvu. Zvanični EKV tribjut sastav Krug održaće koncert u znak sećanja na ovaj kultni bend, kao jedan od simbola slobode naše muzičke i umetnčke scene. Pre koncerta zakazano je zagrevanje uz muziku gostiju iz Berlina na platou ispred Narodnog muzeja, dok će najmlađi Pančevci crtati grafite o slobodi.

FreeDom Art Festival: poezija, volontiranje, muziciranje

Četvrtak, 25 avgust, posvećen je poeziji. Na pitanja „zašto smo otpisali poeziju?“, „ko može da je piše i gde da je čita?“, „šta je poezija ulice, poezija ispod klupe, poezija iz džepa?“ odgovoriće polaznici radionice „Pesničenje – trening aktivne poezije“, koja već skoro celu deceniju trasira novu šansu odavno otpisane poezije. Pre „Pesničenja“ biće otvorena izložba Tamare Mićanović o romskoj zajednici iz naselja Mali London, a posle poetskog programa zakazan je koncert Backyard Sinners-a.

Petak, 26. avgust, je dan za volontiranje i dan za muziciranje! „Vau bazar“ koji tradicionalno uspešno organizuje Društvo prijatelja životinja „Ljubimci“ na najbolji način ilustrovaće dugodišnji predan rad volontera, ljubitelja životinja.

Pored toga, u okviru Sajma organizatora volonterskih programa posetioci će moći da se informišui o mogućim prilikama za volontiranje u organizacijama civilnog društva i ustanovama kulture. Uslediće sledi zabava uz koncerte sastava Plastic Trees i Elemental. Na bini će biti i učesnici hip hop radionice Doma omladine, koji će premijerno izvesti svoju prvu autorsku numeru u pratnji plesne hip hop grupe.

U ranim popodnevnim satima u subotu, 27. avgusta, čitaće se knjige iz „Žive biblioteke“ i radionica karikatura koju vodi karikaturista Nikola Dragaš. U toku večeri publika će moći da pogleda fotografije polaznike Foto kluba Doma omladine Pančeva, kojima je izložba „Stara lica naših ulica“ prvo javno izlaganje! Na programu je i prava FreeDom atrakcija – Yasserstain, kao i još jedno putovanje u Berlin uz pomoć didžejeva.

Poslednji dan FreeDom Art Festivala posvećen je filmu kao mediju koji godinama smelo progovara o slobodi. Filmski maraton posvećen je slobodnim i slobodoumnim ženama, koje su svojim primerom menjale percepciju okoline i pokretale važna pitanja.

Na programu su filmovi „Vita aktiva“, „Sonita“ i „Voli vas vaša Sexymaya“. Za kraj festivala zakazan je koncert Kralja Čačka u proširenom sastavu, sa bendom. Poseban ugođaj, za pamćenje, do sledećeg izdanja festivala!

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.