Naslovna » Izlasci » Film » Fabrika: Tri italijanska filma o Toskani i Umbriji
Fabrika - italijanski dokumentarci

Fabrika: Tri italijanska filma o Toskani i Umbriji

Italijanski institut za kulturu i Fabrika organizuju ciklus filmova „Šetnja kroz italijansku kulturnu baštinu“ u Bulevaru despota Stefana 115.

Zbog velikog interesovanja, ciklus će biti nastavljen 11. avgusta od 20.00, a pola sata kasnije u prijatnoj atmosferi Fabrikinog bioskopa biće održane tri projekcije.

Italijanski arheološki dokumentarni filmovi posvećeni su regijama centralne Italije – Toskani i Umbriji.

• Restauracija kupole na crkvi Santa Marija del Fjore
Film rediteljke Gabrijele Lazanji posvećen je susretu između renesansne umetnosti i savremene italijanske tehnologije. Zahvaljujući tehnologiji vraćen je sjaj i zaustavljeni su rizici od daljeg propadanja kupole crkve Santa Marija del Fjore, arhitektonskog remek-dela Filipa Bruneleskija koji ga je završio 1436. godine posle šesnaest godina rada.

• Studiolo u Gubiju Federika da Montefeltra
Dokumentarac Adrija Testaguce govori o Studiolu Vojvodske palate u Gubiju, koji je naručio Federiko da Montefeltro između 1479. i 1482. godine. To je izuzetni primer umetnosti intarzije, kao i amblemski spomenik filozofiji i stilu života prosvetljene gospode XV veka.

• Franjevački put mira
Reditelj Marčelo Traversini snimio je film o putu lepote i duhovnosti između Asizija i Gubija, kojim je 1207. godine prošao pešice mladi Franja, sin bogatog trgovca iz Asizija, pošto se javno odrekao očeve imovine. I dan danas je na ovom putu, dugom 50 kilometara, zabranjen saobraćaj za motorna vozila i može se preći samo peške, na konju ili biciklom.

Svi dokumentarni filmovi su na italijanskom jeziku, sa titlovima na srpskom. Cena ulaznice je 300 RSD.

U slučaju kiše projekcija će se održati u zatvorenom prostoru. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.