Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival tradicionalne muzike Retnik 2016

Festival tradicionalne muzike Retnik 2016

Drugo izdanje festivala Retnik održaće se 2. i 3. septembra 2016. u Centru za kulturu Grocka.

Festival Retnik kroz koncerte, predavanja i obrazovne programe predstavlja izvanredne umetnike – nosioce starih i retkih tradicionalnih oblika, poput naših ojkalice, pesme izvika, gajdaške svirke.

U prelepom ambijentu Rančićeve kuće u Grockoj održaće se niz koncerata i pevačkih radionica na kojima i jeste težište ovogodišnjeg „retničkog“ okupljanja.

Pre svih, tu je Olga Krasojević, doajen srpskog tradicionalnog pevanja i vođa jedne od najboljih srpskih izvornih grupa Crnućanka, iz sela Crnuća podno Rudnika. Iz Štrpca, iz Metohije, dolazi Slavica Redžić, najistaknutiji čuvar tradicije Sirinićke župe, koja će se predstaviti pevanjem nasamo i uz kaval iz kraja podno Šar planine. Iz zapadne Srbije stižu vodeći tandem pevanja „izvika“, koji će biti izabran na saboru „Bez izvora nema vode“ u Rožanstvu.

Naš čuveni gajdaš, svirač i pevač, Bokan Stanković, ovoga puta dočekaće publiku i učesnike pesmom, dvoglasnim baladama iz rodnog Lasova, te Popovice, Šarkamena i drugih sela istočne Srbije. Najmlađi učesnici ove godine jesu osnovci nastavnice Muzičke kulture, etnomuzikologa Mile Đačić iz škole „Sveti Sava“ u Vrčinu.

Organizatori najavljuju i neka iznenađenja na koncertu. Od festivala „Retnik“ se i ove godine očekuje da će biti mesto živog susreta i druženja svih generacija, što je i najbolji način da se narodno stvaralaštvo očuva i stekne nove poklonike.

Prvog dana festivala će biti održane radionice, a nastavak radionice će biti u subotu 3. Septembra, kada će se, u večerenjem terminu, publici svojim nastupima predstaviti vrhunski domaći tradicionalni umetnici, praćeni svojim učenicima. Radionice su besplatne, a sve informacije i prijava se mogu slati na drina@eunet.rs ili na bojan@ringring.rs .

Organizatori „Retnika“ jesu „World Music asocijacije Srbije“, udruženje „Ring Ring“, Centar za kulturu Grocka i Udruženje „Izvor“. Programski urednik festivala je Svetlana Spajić. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.