Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe: Andrejević, Jošinaga, Đurić, Brelih…
Izložbe: Marjan Andrejević, fotografije
Izložbe: Marjan Andrejević, fotografije

Izložbe: Andrejević, Jošinaga, Đurić, Brelih…

Predstavljamo nove izložbe u Beogradu na kojima možete da vidite srpske fotografije, japanske grafike, kanadske radove raznih tehnika…

Bartselona (Belgrade Design District; 1. sprat, lok. 96). – Fotograf Marjan Andrejević serijom radova „Neki novi klinci“ bavi se portretisanjem nove generacije mladih muškaraca. To su mladići rođeni posle 1990. i pripadaju ‘generaciji tranzicije’ ili globalno gledano tzv. ‘digitalnoj generaciji’. Izložba će biti otvorena od 29. avgusta (19.00) do 6. septembra.

Galerija Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27). – U ponedeljak, 29. avgusta od 19.00, biće otvorena izložba grafika japanskog autora Haruhika Jošinaga. Njegove grafike predstavljaju koherentnu celinu i tonski i koloristički su ujednačene. Umetnik prikazuje pejzaže i svakodnevne predmete. Ovi motivi više se pojavljuju onako kako ih on opaža i doživljava nego kakvi su zaista. Kaže: „Inpirišu me svakodnevni prizori, ali ih povezujem sa oblicima iz mog iskustva i sećanja. Te forme postale su nešto neočekivano, ali su bliže onome što sam osetio na prvi prvi pogled“.

Haruhiko Jošinaga - Sneg u šumi
Haruhiko Jošinaga – Sneg u šumi

Galerija Progres (Zmaj Jovina 10). – Od ponedeljka, 29. avgusta u 19.00, Jelena Đurić predstavlja svoje nove radove u okviru postavke „Buđenje“. Niška umetnica diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Milana Blanuše. Izlagala je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada za slikarstvo.

Etnografski muzej (Studentski trg 13). – Od 29. avgusta u 19.00 do 12. septembra radove izlaže kanadska umetnica srpskog porekla, Gordana Brelih. Na izložbi „Nevidljiva nit“ (An Invisible Thread) Brelih će pokazati svoju umešnost i brojne tehnike: ručno šivenje, zagrejani filc, otiske, slikanje voskom, jednobojnu štampu na tkanini, zlatne folije itd. Ona skicira crteže na tkanini i koristi razne tehnike bojenja. Dobitnica je mnogih nagrada, a njene radove videla je publika u Kanadi i zapadnoj Evropi.

Galerija ULUS (Knez Mihailova 37). – U sredu, 31. avgusta od 19.00, biće otvorena izložba „Geometriks“ Srbe Travanova. Umetnik će izložiti nova 34 rada sa kojima će posetioci moći da se upoznaju u naredne dve nedelje koliko izložba traje. Umetnik je na beogradskoj umetnickoj sceni prisutan još od osamdesetih godina. Njegovo umetničko delovanje obuhvata različite medije i kontekste.

Rad Nikole Markovića
Rad Nikole Markovića

Izložbe u toku…

Galerija DOB (Makedonska 22). – Izložbu Marije Avramović „Nešto nepredviđeno će se uskoro desiti“ čine crteži i instalacije kojima se autorka bavi pitanjima materijala i fizičkog iskustva vizuelnog dela. Radovi su mape, putokazi, sredstva za orijentaciju u određenom zamišljenom univerzumu. Otvoreno do 4. septembra.

Prodajna galerija Beograd (Kosančićev venac 19). – Do 5. septembra može da se pogleda vizuelno-audio instalacija Nikole Markovića koja se sastoji od serije crteža na papiru međusobno povezanih tekstom koji zajedno čine jedinstveni friz i ono što autor naziva „vatreni krug“ u prostoru galerije. Zvučni zapis poput mantre prati i upotpunjava ritualni karakter predstavljenih radnji na crtežima.

Galerija ’73 (Požeška 83a). – Do 6. septembra biće otvorena izložba „Beograd i ja“ Petra Pismenovića. Izložene su karikature kojima umetnik beleži vreme koje je za nama i ličnosti iz sfere umetnosti i kulture koje su ga obeležile. Na radovima su pisci, glumci, sportisti, muzičari koji su ostavili dubok trag u našem životu uošte. (danubeogradu.rs)

Petar Pismenović: Dragan Nikolić
Petar Pismenović: Dragan Nikolić

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.